gyakorlat

2018.10.19. 07:00

Bölényroham ágyúlövései visszhangoztak Tata-szerte

A szomódi lőtér domboldalán nem bölények legeltek tegnap, hanem súlyos, T-72-es harckocsik várakoztak bevetésre. A bölény, a tatai tankosok szimbóluma, jelképe, amelyet a jellegzetes zubbonyukon is viselnek...

Petrik József

A szomódi lőtér domboldalán nem bölények legeltek tegnap, hanem súlyos, T-72-es harckocsik várakoztak bevetésre.

Fotó: Hagymási Bence/24 Óra

A Bölényroham 2018-ban négy T-72-es harckocsi vett részt csütörtök délelőtt. A Bölényroham II. elnevezésű foglalkozás során 32 ágyúlövedéket zúdítottak a képzeletbeli támadókra. A legnagyobb távolság, ahová a tankok tüzeltek, 1800 méter volt. Egy-egy lánctalpas harci jármű nyolc-nyolc repeszgránátot lőtt ki a betörő, képzeletbeli ellenségre. Az ágyútűz okozta lökéshullámok még 100 méterről is érződtek. Az ellencsapás 10 percig tartott.

A MH. 25. Klapka György Lövészdandár 11. harckocsizó zászlóaljára várt a „bölényroham”. Paluska Balázs főhadnagy elmondta, hogy gyakorlat célja a szakasz-összekovácsolás, illetve harcászati-szakmai ismeretek ellenőrzése.

A szakasz négy tankja mellett részt vett a foglalkozáson a századparancsnoki lőgyakorlatot irányító harckocsi, valamint az úgynevezett tűzdöntnöki, amely a feladat végrehajtásának eredményességét volt hivatott minősíteni...

Az elképzelt szituáció védelmi harci feladat volt. Amelyben a hazánkba betörő ellenséget kellett megakasztani, megállítani. Ezzel biztosítva, hogy a dandár fő erői bevethetőek legyenek egy ellenlökésre.

További részletek a 24 Óra október 19-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában