díjat is kaptak

2018.10.06. 16:03

A mesteri cukrászok

Sztaracsek János, Sztaracsek Jánosné és Sztaracsek Ádám az év mestercukrásza címet vette át az idei Príma Gálaesten: a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei szervezete őket ismerte el a szakmai díjjal.

Nagy Tamás

Sztaracsek Ádám

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Februárban az Ipartestületek Országos Szövetsége a Magyar Kézművességért Díj arany fokozatával ismerte el a Jánoska Cukrászda mestercukrásza, Sztaracsek János 60 éves tevékenységét. Fia, Sztaracsek Ádám ekkortájt álmodta meg a Komáromi kisleányt, amely idén az ország tortája lett. A mindössze 24 éves cukrász emellett számos elismerést kapott, hiszen az év fagylaltja versenyen egy külön- és egy közönségdíjat is átvehetett. Ennek szellemében megérdemelten vehette át a megyei Príma Gálaesten Sztaracsek János, Sztaracsek Jánosné és Sztaracsek Ádám az év mestercukrásza címet.

A takarékos élet sikerre vitte őket

A történet még 1967 februárjában, Balatonfüreden kezdődött, ahol Sztaracsek János és Reider Margit megismerkedett egymással az Országos ÁFÉSZ cukrászversenyen. Nem sokkal később házasságot is kötöttek, majd 1975-ben több környékbeli cukrásztársukkal ők is sikeresen letették a mestervizsgát. A cukrászat mellett szőlővel és virágtermesztéssel, valamint állattenyésztéssel is foglalkoztak. Az évek során öt fiúk született Ferdinánd, Barnabás, Jánoska, Péter és Ádám.

A szülők mindig igyekeztek megteremteni a gyerekeknek mindent és beosztani azt, amijük van, talán ezért is lett mindegyik fiúk sikeres az életben, hiszen ehhez megkaptak minden támogatást családjuktól. Közülük elsőként Jánoska volt, aki szüleihez hasonlóan a cukrászatot választotta foglalkozásul, teli tervekkel, aminek az lett az eredménye, hogy kezdeményezésére a család cukrászatot nyitott 1995-ben. Ezt Jánoska már nem élhette meg.

– Eleinte nem volt nagy az üzlet, mindössze négy asztal és néhány szék fogadta a vendégeket, használt bútoraink és eszközeink voltak, de amit megkerestünk, mindig visszaforgattuk és igyekeztünk fejlődni. Ennek az lett az eredménye, hogy 2005-ben bővülni tudtunk – mesélte Sztaracsek Jánosné.

Az idén is szerettek volna tovább szépülni, azonban az országtortaverseny miatt számos eszközt és rengeteg alapanyagot kellett vásárolniuk, valamint a kamrájukat is bővítették, ezért ez most elmaradt. Aztán Ádám is cukrász lett, pedig kezdetben nem akarta ezt a hivatást választani.

A szűlői örökséget vitte tovább

A szakmában azonban kitűnt édesapja és édesanyja is, így kedvet kapott. A tanulóévek Ádámot is megváltoztatták, azóta folyamatosan képezi magát, és ha kell, akkor külföldre is elutazik, hogy újabb receptekkel térjen haza. Az idei verseny sok elismeréssel járt, azonban rengeteg munka van emögött, az elmúlt időszakban nem sok szabadideje volt a családnak, de a Komáromi kisleány jelentős forgalomnövekedést hozott a cukrászdának. Amire még nagyon büszke lehet a Jánoska cukrászda, hogy számos tanuló megfordult náluk az évek során, rengeteg cukrászt nevelt ki Sztaracsek János.

Elmondása szerint egyre kevesebben vannak, akik a szakma iránt érdeklődnek. Sztaracsek Ádámtól megtudtuk, hogy tavaly és tavalyelőtt is két-két tortacsodával indult az országtorta-versenyen, és minden bizonnyal jövőre is indul majd. Ahogyan fogalmazott, nincsen vesztenivalója.

(Főoldali kép: Mohai Balázs/MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában