nagy munka

2018.10.01. 14:00

Ezért tűnnek el néha a munkások a Május 1. úti gödör mellől

A Kemma.hu megtudta a Magyar Közúttól, hogy hogyan is dolgoznak azon, hogy a Május 1. úti gödör soha többé ne legyen gödör.

Szűr Annamária

Május 1. úti gödör

Forrás: Város Tata

A tatai Május 1. úton a visszatérő forrás okozta károk, vagyis ismertebb nevén a gödör helyreállításán ütemezetten dolgoznak a kivitelezők szakemberei a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megbízásából augusztus óta, sokan viszont nem értik, néha miért áll a munka a már-már ikonikus útszakaszon.

Ahogy Pécsi Norbert Sándortól, a Közút kommunikációs osztályvezetőjétől megtudtuk, ez az egyik legnagyobb forrás Magyarországon épített környezetben, amelynek az útját a forgalom fenntartása mellett kell szabályozni, biztosítani.

A vízelvezetési munkákból jelenleg a szivárgó rendszerek ágai készültek el, a forrás felszínre törésének környezetében a forrás bekötését végzi a kivitelező a szivárgó ágakba. A szakembereknek ugyanakkor egy-egy munkafolyamat elvégzését követően kényszerű várakozási időket kell tartaniuk, hogy még a burkolat helyreállítását megelőzően a nyitott munkagödör mellett látható legyen a nyugalmi vízszint, így biztosítva, hogy a forrás nem okoz a jövőben károkat az út burkolatában.

Ezen kívül tovább nehezíti a munkákat a forrás rendkívül nagy vízhozama is. Az útburkolat helyreállítása – a jelenleg munkába vett felületen – várhatóan október végére fejeződik be. A projekt teljes kivitelezési munkáinak befejezése november közepére várható.

Ekkora munka folyik a területen

A rekonstrukció mintegy 150 méteres szakaszt érint. A beruházás a forgalom folyamatos biztosítása mellett, két ütemben valósul meg. Először a Május 1. út északi részét állítják helyre, majd a városközpont felé vezető két sávot. A bontási munkákat követően kezdődik meg a víz apasztása, amely jelenleg 30 centire van az aszfaltburkolattól. Szeptember elején megindul a mélyszivárgók, azaz az elvezetések beépítése, másfél, illetve három méter mélységben. A forrás vizét pedig az utat keresztező Kismosó-pataknál kialakított két átereszbe, majd onnan a vízfolyásba vezetik.

(Borítókép: Város Tata)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában