76 éve történt

2018.08.08. 06:45

Elhunyt bányászokra emlékeztek

A tokodi bányaszerencsétlenség áldozatait a mai napig nem feledik a településen.

W. P.

A tokodi bányaszerencsétlenség áldozatait a mai napig nem feledik a településen.

Fotó: Walczer Patrik/24 Óra

A vasárnapi szentmise után Szent Borbála szobránál közös imádsággal és koszorúzással emlékeztek azokra a bányászokra, akik 1942. július 31-én a tokodi Erzsébet-aknán bekövetkezett sújtólégrobbanásban vesztették életüket. A családjuk megélhetéséért a kockázatot és a veszélyes fizikai munkát is vállaló ötvenegy vájár közül harminchetet a tokodi temetőben helyeztek örök nyugalomra.

A megemlékezők a tragédiát követő vasárnapon, Tokodon eltemetett áldozatokra és az összes elhunyt bányászra is emlékeztek a Szent Márton templom melletti Szent Borbála szobornál.

Fazekas Gyuláné a szerencsétlenségben elhunytak névtáblája előtt elszavalta Pisch Ferenc: Bányász-élet című versét, majd közösen fohászkodtak a bányászok lelki üdvéért.

A bányászhimnusz eléneklése után a hozzátartozók, a barátok virágokkal rótták le kegyeletüket a vájárok előtt. A megemlékezés ezután a tokodi temetőben folytatódott tovább, ahol a korábbi bányászok, és a tokodi lakosok megkoszorúzták a tavaly decemberben felavatott emlékművet is.

A tokodi bányaszerencsétlenség áldozataira emlékeztek
Fotó: Walczer Patrik/24 Óra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában