múltidéző

2018.07.28. 15:30

Ötmilliárdból újulhat meg Esztergom nagy múltú strandfürdője

Hazánk első fedett uszodája volt az esztergomi. Az akkor modern technológiával épített strandfürdő felett azóta eljárt az idő, de 2019-ben felújíthatják.

Kemma.hu

1932

Forrás: Fortepan

A tervek szerint ötmilliárd forintos beruházásban újulhat meg az esztergomi Szent István Strandfürdő. A strand 1912-ben épült, az ország első fedett uszodája volt húszméteres medencéje, ráadásul igencsak modern technikával, és a II. világháborúig szinte évről évre épült, bővült és szépült a fürdő.

A muemlekem.hu leírása szerint a fürdőház (gőz- és kádfürdő) a Fürdő szállóval közel egy időben, 1850 körül épült klasszicista stílusban, Zofahl Lőrinc tervei alapján. A vasbeton-szerkezetű fedett uszodát 1911-12-ben Váczy-Hübschl Kálmán tervei alapján építették fel, de az épület tényleges lefedésére, fűthető kialakítására csak 1944-ben került sor.

Az épületnek a kezdetektől saját belső vízellátása volt, modern szerkezeti, technikai és épületgépészeti rendszere a kor legmagasabb színvonalán épült ki. Szintén az ő tervei alapján épült meg 1927-ben az 50x25 méteres nagymedence, az azt övező kabinsorral és napozóterasszal. A Mala-forrás felfakadó 25-29°C-os termálvizének kanalizálására 1839-40-ben, feltehetőleg Gramling Ignác irányításával, 473 méter hosszú, önhordó szerkezetű, tégla- és kőfalazatú forrásalagutakat építettek.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a strandfürdő modernizálását célzó átfogó felújításáról szóló képviselő-testületi döntés kapcsán azt is megfogalmazták, hogy „A Dunakanyar kiemelt turisztikai fejlesztési térség meghatározásáról, valamint a térségben megvalósítandó egyes fejlesztésekről” című kormányhatározat jelzi a fő anyagi forrást.

Ennek alapján a „Szent István műemlékfürdő fejlesztése” címen 5 milliárd forint a beruházás tervezett összege. Az ehhez tartozó esztergomi saját forrás jelenleg nem áll rendelkezésre, így a beruházást 2018-ban annak hiányában nem kezdi meg az önkormányzat. Bízva abban, hogy a fenti támogatás terhére kivitelezhető lesz, a felújítás várhatóan 2019-ben indul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában