videó

2018.03.29. 17:30

Beteg keresztfiát segíti óriási nyereményéből az Áll az alku győztese

Béry-Januskó Ábris keresztapja, Nagy Dániel, Dana egy népszerű tévés vetélkedőben, az Áll az alkuban vett részt, hogy segítse a súlyos beteg kisfiú gyógyulását.

Szénási Szimonetta

Dana súlyos beteg keresztfiáért játszott

Forrás: Áll az alku, TV2

Ábrisról, a másfél éves szárligeti kisfiúról már sokszor olvashattak nálunk. A kicsi egy ritka és igen súlyos genetikai betegséggel, gerincvelő izomsorvadással (SMA) született. A magyar orvosok azt jósolták, hogy nem éri meg az egyéves kort, de édesanyja, Flóra a rengeteg jótékonykodó összefogásával és támogatásával óriási harcot vívtott, eddig sikeresen. Most a kisfiú keresztapja, Nagy Dániel, vagy ahogy most már országszerte ismerik, Dana is nagy lépésre szánta el magát, hogy segíthessen.

Dana játékba szállt, hogy támogathassa súlyos beteg keresztfia, Ábris gyógyulását
Forrás: TV2

Dana ugyanis jelentkezett az egyik kereskedelmi csatorna játékműsorába, az Áll az alkuba, és feltett szándéka volt, hogy ha nyer, az összeg egy részét felajánlja a keresztfiának. Az akció pedig sikeresnek bizonyult, a tatabányai fiatalembert a március 28-i adásban láthatták a nézők.

– Mikor megtudtam, hogy Ábris beteg, nagyon megrázott. Én voltam az első, akit Flóra felhívott a szörnyű hírrel. Azóta is feldolgozhatatlan, hogy egy ilyen gyönyörű kisgyerek súlyos beteg lehet – mondta el Dana, aki bár hónapok óra része a játékosok csapatának – ugyanis minden adásban csak egyikőjük kap esélyt a pénznyereményre –, egészen a kiválasztásig nem beszélt a tervéről. A játéknak csak az utolsó perceiben mondta el, hogy izomsorvadással küzdő keresztfiát, a „kis titánt” támogatná a nyereményből, ami láthatóan megérintette a játékostársakat és a műsorvezetőt, Gundel Takács Gábort is.

– Nagyon megkedveltem a műsorvezetőnket és a játékosokat is, egy nagyon jó csapat jött össze nagyon jólelkű emberekből – mondta el Dana, aki végül 9. 100. 000 forintot vitt haza.

(Aki lemaradt a szerdai részről, ITT megtekintheti, hogyan küzdött Dana a nyereményért.)

– Dana már nagyon régi jóbarátom, és egyben a kisfiam keresztapja is. Nagyon meghatott a gesztusa, de mindig is tudtam, hogy egy nagyon nemeslelkű, jószívű gyerek, amit ezzel ismét bizonyított – mondta el Flóra.

A kis harcosra még sok feladat vár

Mikor Ábrisnál diagnosztizálták a szörnyű kórt, az orvosok azt mondták, nincs esélye, de az elszánt édesanya nem adta fel. Flóra mindent megtett, hogy bejuttassa a kisfiát valamelyik külföldi programba, és hála az országos összefogásnak, a felajánlásokból végül összegyűlt a megfelelő összeg, így egy belga kórházban elkezdődhettek a kezelések. Ábris éppen most, március végén kapja meg a hatodik és egyben utolsó injekciót, ugyanis Belgiumban elfogadták a gyógyszert, így megszűnnek az olyan klinikai kipróbálási programok, mint amilyenben a kisfiú is részt vett.

Szerencsére ezzel szinte egyidőben jelentették be, hogy hamarosan elindul a magyar program is, ahol egy injekciót már garantáltan beadnak Ábrisnak. Az édesanya bízik abban, hogy a jövőben is pozitívan bírálják el a kérelmét, és itthon is folyamatos lesz a kezelés. Emellett a kisfiú folyamatos fejlődése érdekében továbbra is látogatniuk kell a belga, illetve az olasz orvosokat. A milánói fizioterapeutájuk és kollégái nemrég egy speciális kerekesszéket készítettek a kisfiúnak, a következő nagy feladat pedig Ábris lábraállítása lesz.

Aki szeretné támogatni a családot, az megteheti a kisfiúnak látrehozott számlaszámon (BJÁbris Alapítvány – Erste Bank 11600006-00000000-79318624), vagy a jótékonysági rendezvényeken. Április 14-én a tatabányai I. Kézműves Vásáron és Tündér Workshopon gyűjtődobozt helyeznek ki a kisfiúnak, május 5-én pedig jótékonysági zenés estet rendeznek a Földi Imre Sportcsarnokban, Tatabányán. (További részletekért kattintson a vastag betűs szövegre, illetve a további rendezvényekről folyamatos tájékoztatást Ábrisék Facebook-oldalán kaphat!)

Ábris és édesanyja, Flóra útban Belgium felé, az utolsó külföldi injekcióra

Az eddigi történésekről Ábris édesanyja egy kisfilmet is készített, amit közzé is tett a kisfiúnak létrehozott közösségi oldalon:

(Borítókép: Áll az alku, TV2)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában