közlekedés

2018.02.13. 17:59

Így óvhatjuk a gyalogosokat a téli időszakban (videó)

A rendőrség tanácsait megfogadva elkerülhetők a télen megszaporodó, emberéleteket követelő gyalogosgázolások.

Barcs Bence

Forrás: Shutterstock

Ősszel és télen a közúti közlekedést befolyásoló időjárási, látási és az útviszonyok egyaránt kedvezőtlenül változnak. Ebben az időszakban sajnálatos módon sok gyalogost ütnek el a közutakon. Ezen balesetek többségében a gyalogos vétlen résztvevőként sérül meg.

Sok baleset történik a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken annak ellenére, hogy a zebrákra közúti jelzőtáblák és útburkolati jelek is figyelmeztetnek. Ezekben az esetekben a gépjárművezetők nem biztosítanak részükre áthaladási elsőbbséget.

Fenti balesetek mellett lényegesen kisebb számban, de előfordulnak olyan esetek is, amikor a gyalogos idézi elő a közúti közlekedési balesetet azzal, hogy óvatlanul, hirtelen lép az úttestre féktávolságon belül.

Mit mond a KRESZ?

A gyalogosokkal szembeni helyes magatartásról a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása (KRESZ) 43. paragrafusa rendelkezik. Ennek értelmében

(1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.

(2) Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.

(3) A kijelölt gyalogosátkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti.

(4) A vezetőnek fokozottan ügyelnie kell az úttesten

a) villamos megállóhelynél levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között áthaladó gyalogosok, a menetrend szerint közlekedő járművek megállóhelyéről az úttestre lelépő gyalogosok, az autóbuszra felszálló és arról leszálló gyermekek, továbbá

b) egyedül vagy csoportosan haladó (áthaladó) gyermekek, a koruk, testi fogyatékosságuk vagy más ok miatt saját biztonságukra ügyelni felismerhetően nem képes személyek biztonságának a megóvására.

Az elmúlt hónapokban több olyan baleset is történt Komárom-Esztergom megyében, amely emberéletet követelt, vagy súlyos sérüléssel végződött. Ezek közül kettő is országúton történt: a 10-es és 11-es utat sokan használják gyalogszerrel is, ezt pedig a sofőrök egy része hajlamos figyelmen kívül hagyni, és nem kellő odafigyeléssel közlekedni az érintett szakaszokon.

A megyeszékhelyen legutóbb decemberben történt halálos gázolás, akkor a Köztársaság úton egy asszony vesztette életét. Egy kislányt nem sokkal korábban a Mártírok út egy zebráján ütöttek el, de ő könnyebb sérülésekkel megúszta a kalandot.

A rendőrség néhány útmutatását betartva gondoskodhatunk arról, hogy balesetmentes utunk legyen.

  • Vezessünk körültekintőbben, óvatosabban és lassabban! Tartsuk mindig tisztán a gépjármű fényszóróit, világító eszközeit, valamint szélvédőit és cseréljük le az elöregedett ablaktörlő lapátot!
  • A belső párásodás megszüntetése nélkül soha ne induljunk útnak! Számoljunk mindig azzal, hogy a jármű féktávolsága a hőmérséklet, a leesett csapadék és az útviszonyok függvényében akár jelentős mértékben is megnőhet!
  • Télen legyünk türelmesebbek az úttesten lassabban haladó gyalogosokkal szemben, biztosítsuk biztonságos átkelésüket, és véletlenül se próbáljunk meg az előttünk áthaladó gyalogos mögött közvetlenül áthaladni!
  • A gyerekek, valamint a többnyire lassabban, bizonytalanabbul haladó idősebbek különös odafigyelést igényelnek.
  • A fokozott óvatosságra különösen nagy szükség van a nagyobb belterületi csomópontoknál, a bevásárló központok, vasúti és autóbusz pályaudvarok környezetében, a gyalogos átkelőhelyek megközelítése során, valamint a gyermekek, a fiatalok és az idősek által látogatott intézmények közelében.
  • (Nyitókép: Shutterstock)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában