remete-lét

2017.12.26. 10:56

Milliomosból lett boldog, máriahalmi remete

A flipchart üzleten meggazdagodott Lakatos Géza húsz éve már Máriahalmon él, a saját szabályai által, egyesek szerint remeteként. Nem akar megfelelni senkinek és olyan életet alakított ki magának, amelyben boldog.

K. Cs.

Nem tervez, nem tudja, mit hoz a jövő, de azt igen, a visszaút számára soha nem opció. Tele van ötletekkel, folyamatosan tanul. Önmagát és a környezetét.

A település végéhez közeledve egy csendes utcába kanyarodok be. Nincs sehol házszám, így csak találomra állok meg egy kézzel ácsolt híd közelében. Rövid telefonos egyeztetés után kiderül, épp riportalanyom portájára tévedtem. A kertben, az időrágta padon beszélgetés közben álmosan telepedik mellém egy cirmos, minden nyugodt és békés.

Mi is az a flipchart?

Az úgynevezett flipchart vagy magyarul papírfunkciós táblák állványon elhelyezhető táblák. A hozzájuk tartozó flipchat papírok könnyedén rögzíthetők a tábla felső részére. A papírfunkciós táblák legnagyobb előnye, hogy a prezentáció elemei előre elhelyezhetők rajta, melyeket egyszerűen lapozhatnak az előadók, így időt takaríthatnak meg. Feltalálásuk Peter Kent nevéhez fűződik.

Géza bodros hajával és farmer kertésznadrágjában lelkesen legújabb tervéről, a kecske-gyerek játszótérről mesél. A biofaluba hamarosan sokgyerekes, állatokat tartó család érkezik. Amikor Géza megpillantotta az udvarukon békésen együtt játszó kecskéket és gyerekeket, boldogság töltötte el a szívét. Tudta, ebből komolyabb dolgot is ki lehetne hozni.

Lehetőség a saját élettér kialakítására

A biofalu alapításának alapgondolata az volt, hogy egyfajta alternatív lehetőséget biztosítsanak azoknak a családoknak, amelyek a természet közelségében, azzal együtt szeretnének élni. Az 50 hektáros területen minden családnak lehetősége lenne a saját élettér kialakítására úgy, hogy közben a közösségi teret is formálják. A tervek szerint az építkezések során figyelembe veszik majd a napra tájolást, az esővíz hasznosítást, természetes építőanyagokat használnak, az erdőket és szántókat közösen gondozzák. A terület öngyógyulása érdekében 10 év alatt mintegy 40 ezer pici fát ültettek és néhány kísérleti házat is építettek szalma hőszigeteléssel, favázzal, cseréptetővel. Jelenleg az érdeklődőket várják.

A biofaluba, az egyik félkész házba fognak beköltözni az új lakók, akik most állattartói tapasztalatukkal Géza segítségére vannak a megvalósítás során. Az építmény alapjául az eddig gyűjtögetett raklapok szolgálnak, hiszen elvei szerint fontos az újrahasznosítás. Az építés során figyelembe veszi a már meglévő természetet és azt, hogy mind a gyerekeknek, mind a kecskéknek megfelelő intim területük legyen.

A biofaluba néha önkéntesek is érkeznek, akiket Géza véleménye szerint elsősorban nem a segíteni akarás, hanem a maguk belső útjának megtalálása vezérel. Az itt töltött idő során mindenki maga választ olyan fizikai tevékenységet, ami hasznos és amit szívesen végez. A lényeg, hogy mindenki elégedett és boldog legyen.

Ő is az, hiszen sikerült kitörnie a mindennapok eke vájta barázdájából és folyamatosan tovább bővíti azt a területet, amin elindulhat. Minden nap új lehetőséget kínál, csak észre kell vennünk. Neki sikerült.

Kályhaépítés, kísérletezés

Géza régebben házak építésével foglalkozott, de befejeznie nem mindet sikerült. Fontosnak tartja, hogy a későbbi tulajdonos is dolgozzon az épületen, ezáltal a lelke is belekerül az egészbe, jobban magáénak érzi. Jelenleg kályhaépítéssel és kísérletezéssel tölti az idejét. Több prototípust készített, házában kemencéhez hasonló padkával kiegészített darab áll, amin jólesik a délutáni szunyókálás. Nemrég látott valahol egy fotelhez hasonlót, most azt szeretné elkészíteni. Ebbe beleülve kellemes meleg bizseregteti a derekat és a hátat, van fejtámlája is. Jelenleg vályogból készíti a kályhákat, de szeretné csempéhez hasonló mázzal bevonni, amin jobban esik az ülés és a ruha sem lesz poros tőle.

 

(A cikk eredetileg június 9-én jelent meg a 24 Órában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában