szalézi

2017.12.25. 11:26

Egyszerre kell gondját viselnünk mindennek és mindenkinek

Az ünnepi készülődés közben a lassan magunk mögött maradó évről és az új esztendő néhány tervéről kérdeztük a magyar szalézi rend bölcsőjében, a közigazgatásilag Bajóthoz tartozó Péliföldszentkereszten Ábrahám Bélát, a Szent István Magyar Szalézi Tartomány tartományfőnökét.

Fenyvesi Károly

– Mi volt a Szent István Magyar Szalézi Tartomány legjelentősebb eseménye 2017-ben?

– Házigazdái voltunk Ángel Fernández Artime rendfőnök és tanácsa látogatásának a rend észak- és közép-európai régiójának keleti szektorában. Remek helyszín volt az esztergomi Szent Adalbert Központ. A hatévente ismétlődő munkahétre többnyire Rómába utaznak a résztvevők, kevés tartomány vállalja a rendezés feladatát.

– Honnan érkeztek a vendégek?

– Lengyelországból, a Cseh Köztársaságból, Horvátországból, Szlovákiából, Ukrajnából és természetesen Magyarországról.

– Milyen témák szerepeltek napirenden?

– Különböző szektorokat érintve zajlott a szakmai munka. Például külön téma volt az oktatás, a gazdálkodás, a missziós munka és a rendtársak képzése is. Rövid pihenésként, Kövér László házelnök meghívására, megtekinthettük a Parlamentet. A csodálatos Duna-parti épületben dr. Völner Pál országgyűlési képviselő vezette körbe a nyolcvantagú csoportot. Néhány órát Péliföldszentkereszten is eltöltöttek a vendégek. Mint elmondták, őket is nagyon megérintette a kegyhely hangulata.

– Ehhez a hangulathoz új létesítményként már egy focipálya is hozzátartozik...

– A Szent István Magyar Szalézi Tartomány és a szomszédos Nyergesújfalu sportegyesületének együttműködésében, tao-támogatásnak köszönhetően épülhetett ki egy U16-os korosztályú, szabványú műfüves pálya a kegytemplom árnyékában. Öltöző, két fedett kispad, szerény méretű lelátó, villanyvilágítás is sportolásra biztat. Péliföldszentkereszten az étkezési lehetőség már régen megoldható, megfelelő szálláshelyek is vannak – minden adott edzőtáborok megtartására. Kizárólag gyerekekre gondolunk.

Születésnap...

A szalézi rend alapítója, az 1934-ben szentté avatott Bosco Szent János emlékét idézik az új esztendő első hónapjának 27. napján az 1888. január 31-én bekövetkezett halála, égi születésnapja évfordulója alkalmából Nyergesújfalun. Nyitányként a városi Szent Mihály-templomban 11 órától misét tartanak.

– A kegyhely egyik helyszíne volt az Ars Sacra Fesztivál 2017. évi eseménysorozatának. Ez miként sikerült?

– Emlékezetesen, hiszen Lengyel Erzsébet és Lengyel Ákos felvételeiből nyitottuk meg a Péliföldszentkereszt – ahol Ég és föld összeér című fotókiállítást. Templomi tárlatvezetést tartottunk, a szalézi rend névadójáról, Szalézi Szent Ferencről osztottam meg gondolataimat az érdeklődőkkel, közös koncertet adott Völner Eszter és a Bacchus Consort.

– Impozáns megjelenési formában, gazdag tartalommal, izgalmas fotókkal sikerült megjelentetni a Péliföldszentkereszt című kötetet. Ez kinek köszönhető?

– Remek munkát végzett szerkesztője, Lengyel Erzsébet szalézi munkatárs. Az előszót P. Havasi József SDB, korábbi tartományfőnök, a köszöntőt dr. Völner Pál országgyűlési képviselő írta. A 219 oldalas könyv utószavában jelzem, hogy Péliföldszentkereszt, az itt élő szalézi közösség köszöni a jó szándékú érdeklődést, hálás szívvel fogad minden hozzánk betérőt. Szeretnénk reményünket, hálánkat megosztani mindenkivel.

– Hogy ne csak a remek dolgokról essen szó, a legutóbbi Mária-búcsúhoz kapcsolódó események az immár megszokott nívóhoz viszonyítva úgymond visszafogottabbak voltak.

– Természetesen így látják ezt a Nyiss Ránk! programsorozat házigazdái is. Profi szervezők nélkül, nagy lelkesedéssel, sok munkával állt össze mindig a program. Legutóbb egy szusszanásnyi pihenőt tartott a csapat. Most úgy tűnik, hogy a folytatásra készek a tervek. Újra erős lesz a népzenei, népi alkotóművészi kínálat, illetve vélhetően újra gurul majd a kisvonat is Nyergesújfalu és Péliföldszentkereszt között.

– Milyen más 2018. évi tervek körvonalazódnak még?

– Például jelentős megyei önkormányzati támogatással, a barokk kegytemplomunktól mintegy százötven méterre, a nagy parkoló mellett, a patak túlsó partján épülhet meg a Gerecse Natúrpark látogatóközpontja. A létesítmény a térség egyik legjelentősebb ökoturisztikai létesítménye lesz. Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájában arról is szól, hogy földünkön nem pusztán a természeti, hanem az emberi környezet is körbevesz minket. Ezért egyszerre kell gondját viselnünk mindennek és mindenkinek. Ennek szellemében szeretnénk, ha az új épület teremtésvédelmi központ is lenne.

A tájba illik majd a látogatóközpont

A látogatóközpont 370 négyzetméteres épületegyüttesel és egy 166 négyzetméternyi alapterületű, fedett-nyitott térrel várja majd az érdeklődőket. A tájba illő, megújuló energiaforrásokat hasznosító, akadálymentesített létesítményben állandó, interaktív elemekkel gazdagított kiállítás nyílik majd a Gerecse Natúrparkról. Kialakítanak egy olyan, nyolcvan résztvevő fogadására alkalmas konferenciatermet, amely előadások, foglalkozások, illetve egyéb rendezvények – például esküvők – megtartására is alkalmas lesz. A turistákat, zarándokokat, látogatókat büfé, kerthelyiség, ajándékbolt, mosdó is várja majd.

– Gyors váltás beszélgetésünk végére. Áprilisban lejár tartományfőnöki megbízatása. Hogyan tovább?

– Elvileg lenne lehetőségem a folytatásra, de jeleztem, hogy szívesen vállalnék más feladatot is. Túl vagyunk egy konzultációs napon, a rendtársak leadták javaslataikat az új tartományfőnök személyére. A döntés kizárólagos joga a rendfőnöké. A jövőm? Lassan ötvenéves leszek, huszonhét éve vagyok pap. Plébános még nem voltam... (Interjúnk elkészítése után érkezett a hír: Ángel Fernández Artime rendfőnök a rend egyetemes tanácsával egyetértésben úgy döntött, hogy megerősíti Ábrahám Bélát a Szent István Magyar Szalézi Tartomány tartományfőnöki posztján. – a szerk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában