Kelkó Balázs

2024.05.03. 06:31

Az emberek életének és javainak védelmére tette fel életét a kitüntetett tűzoltó

Közel negyven éve öltötte magára a tűzoltóegyenruhát Kelkó Balázs tűzoltó ezredes, aki az idén a Magyar Arany Érdemkereszt Katonai Tagozatának kitüntetésében részesült. Munkáját a komáromi tűzoltóparancsnokságon kezdte, jelenleg pedig a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatóhelyettese.

Goletz-DeáK Viktória

Végigjárta a ranglétrát Kelkó Balázs tűzoltó ezredes, akit váratlanul ért, hogy felettesei felterjesztették a Magyar Arany Érdemkeresztre. Mint mondta, azért is hatalmas megtiszteltetés számára a díj, mert azt kimondottan a szakmai tevékenység elismeréseként ítélik meg.

Közel negyven éve öltötte magára a tűzoltóegyenruhát Kelkó Balázs tűzoltó ezredes, aki március 6.-án, a Magyar Arany Érdemkereszt Katonai Tagozatának kitüntetésében részesült. Munkáját a komáromi tűzoltóparancsnokságon kezdte, jelenleg pedig a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatóhelyettese.
Közel negyven éve öltötte magára a tűzoltóegyenruhát Kelkó Balázs tűzoltó ezredes, aki március 6.-án, a Magyar Arany Érdemkereszt Katonai Tagozatának kitüntetésében részesült. 
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Ez a kitüntetés a teljes életutam elismerése. Hatalmas megtiszteltetés, hogy a közel negyvenéves tűzoltói múltam után egy ilyen magas kitüntetésben részesültem. Úgy gondolom, hogy ehhez kellettek munkatársaim, parancsnokaim, akik egyrészről lehetőséget adtak arra, hogy ilyen magas szakmai munkát végezzek, másrészről támogattak, hogy elérhessem ezt a szép eredményt – fejtette ki az ezredes.

Nem tűzoltónak készült

Bár fiatal fejjel nem erre a pályára készült, az élet és egy lehetőség végül a komáromi laktanyába terelte. Érthető, számára valahol természetes volt ez a nem mindennapi hivatás, már édesapja is tűzoltóként szolgált egy komáromi gyárban. Az igazgatóhelyettes szerint a szakma iránti szeretet és az elhivatottság öröklődik, hisz bár fia informatikus, minden unszolás és ráhatás nélkül belépett a komáromi önkéntes tűzoltók közé.

– Úgy gondolom, hogy aki kicsit belelát ebbe a szakmába, az észreveszi, hogy – minden, a szakmával járó kihívás ellenére – ez egy nagyon magasztos és felemelő hivatás. Az embereken való segíteni és tenni akarás egy nagyon szép és fontos érték, melyet tűzoltóként hivatalból képviselhet az ember – vélekedett a tűzoltó ezredes.

Több a veszély

Azt is kiemelte, hogy bár céljait tekintve az elmúlt negyven évben nem sokat változott a tűzoltói pálya, a veszélyforrások, szakmai kihívások száma folyamatosan nőtt. Természetesen a szakma folyamatosan reagál a jelentkező új kihívásokra. Mind felszerelésekben, mind taktikai megközelítésben, de a hatósági szabályokkal is a veszélyek hatékonyabb elhárítását, kezelését célozták az elmúlt évtizedek fejlesztései, amelyeket mind testközelből élhetett meg a szervezet tagjaként.

– Negyven éve, ugyanúgy, mint ma, a cél az emberek életének, javainak megóvása volt. Ugyanaz volt a feladat, a tüzet, ha lehet, meg kell előzni és nyilvánvalóan ki kell vizsgálni az okait, hogy a megelőzés által még hatékonyabb munkát tudjunk végezni – vélekedett Kelkó Balázs, aki a nyolcvanas évek elején tűzmegelőzési területen kezdte meg szolgálatát az elődszervezet kötelékében. A tűzvizsgálók feladata egyébként már akkor is az volt, hogy a tüzek után megállapítsák, hogy mi és miért gyulladt ki, részben a nyomozóhatóság kérésére, ha bűncselekmény gyanúja merült fel, részben pedig megelőzési célból, hogy a veszélyes technikákat, eszközöket a vizsgálat által ki tudják szűrni.

Közel negyven éve öltötte magára a tűzoltóegyenruhát Kelkó Balázs tűzoltó ezredes, aki március 6.-án, a Magyar Arany Érdemkereszt Katonai Tagozatának kitüntetésében részesült. Munkáját a komáromi tűzoltóparancsnokságon kezdte, jelenleg pedig a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatóhelyettese.
Kelkó Balázs tűzoltó ezredes munkáját a komáromi tűzoltóparancsnokságon kezdte, jelenleg pedig a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatóhelyettese.
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Veszélyre figyelmeztetnek

– Egyszerű példái a tűzvizsgálói munkának a karácsonyi tüzek. Sokan használnak égősort a fák díszítésére, azonban több olyan termék is van, ami tűzbiztonsági szempontból nem megfelelő. Ha megállapítjuk, hogy egy tűz az égősorból indult ki, akkor figyelmeztethetjük a vásárlókat a veszélyre, ezzel pedig újabb tragédiákat előzhetünk meg – magyarázta a tűzoltó ezredes.

– Fontosnak tartom, hogy a tapasztalatomat átadhassam a fiatalabb generációknak, így a mai napig aktívan részt veszek az újonc tűzoltók képzésében. A fiatalok, a gyakorlati és az elméleti feladatokon is találkozhatnak velem. Ha kérdésük van, bátran fordulhatnak hozzám, hiszen fontos, hogy minél reálisabb képet kapjanak a hivatásról, amelyre vállalkoznak. A legfontosabb üzenet, amit az újonc tűzoltók batyujába tudok tenni, talán az a nyitottság, amely segít majd beilleszkedni a tűzoltók a nagy családjába. 

Én úgy gondolom, minden segítséget megkaptam, amikor a komáromi tűzoltóságra kerültem. 

És azért is lehetett ilyen folytonos és ívelő a szervezetnél szolgálattal töltött pályám. Ez mindenki számára nyitott, aki nálunk célokat akar elérni. Nehéz leírni, mennyire számított, hogy jó alapokról tudtam indulni – árulta el az ezredes.

Tanács a fiataloknak

A kitüntetett igazgatóhelyettes azt is elmondta, hogy amikor a parancsnokságon a fiatalokat fogadják, az mindig egy kicsit ünnep a számukra.

– Nagyon sok szorgalom, kitartás és elhivatottság szükséges ahhoz, hogy a fiatalok el tudják sajátítani azokat a fogásokat, amivel szakszerűen végre tudják majd hajtani a feladataikat éles helyzeteknél. Fontos, a tűzoltói hivatás nem egyéni munka, hanem egy nagyon szorosan összetartó csapatba kell együttműködni, ehhez elengedhetetlen, hogy tudják kinek mi a feladata. 

Én negyven év szolgálat után is bátorítok mindenkit, aki kacérkodik a tűzoltói hivatás gondolatával, bátran vágjon bele, hisz egy életre is tervezhet a szervezetnél

 – magyarázta a vármegyei parancsnokság igazgatóhelyettese.

A cikk a Férfiak Fókuszban kiadványunkban jelent meg. Lapozza át magazinunkat!
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában