Mire figyeljünk?

2024.02.22. 07:20

Majdnem tragédiát okozott egy lakóház kéménye +fotók

A tűzoltók az izzó részek eltávolításával előzték meg a tragédiát február 20-án Súron. Az ehhez hasonló esetek elkerülhetők, a tragédiát meg lehet előzni - erre figyelmeztetnek a katasztrófavédők.

Kemma.hu

Egy súri lakóház kéményével érintkező födém izzott körülbelül egy négyzetméternyi területen február 20., keddről szerdára virradóan a Csatkai utcában. A helyszínre érkező kisbéri hivatásos, móri önkormányzati és rédei önkéntes tűzoltók a födémet megbontva távolították el az izzó részeket és előzték meg a tragédiát.

Az egységek felhívták a lakó figyelmét, hogy a kályhacső megfelelő bekötéséig a tüzelőeszközt nem használhatja. A tűzesettel összefüggésben személyi sérülés a vármegyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint nem történt.

Mint azt a katasztrófavédők a történtek kapcsán hangsúlyozták, nem egy tűzesetnél derül ki, hogy végzetes is lehet, ha nem tartjuk be a tűzvédelmi szabályokat. Mint írták, a új kémény építésekor, esetleg új fűtőeszköz csatlakoztatását tervezve, a berendezést addig ne használhatjuk, míg a kéményseprők erről megfelelőségi nyilatkozatot nem állítottak ki.

Tragédiát előzhet meg a műszaki vizsgálat

A szakemberek, műszaki vizsgálat keretén belül minden olyan előírás betartását ellenőrzik, amely a jövőbeni biztonságos üzemeltetés feltételei, így nem csak kötelező, de ajánlott is a szolgáltatás megrendelése. A vizsgálat a szabálytalan bekötések, hibás kialakítások miatt bekövetkező lakástüzek és szén-monoxid mérgezések felelős megelőzésének módja. Az évenként egyszeri ingyenes kéményseprői ellenőrzéstől eltérően a vizsgálatot díj ellenében végzik el a szakemberek. A szolgáltatást a 1818-as számon, illetve a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weblapon keresztül lehet megrendelni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában