Kiskorú veszélyeztetése

2024.02.09. 08:37

Jóformán éheztette és bántalmazta gyermekét az anya: ítéletet hozott felette a komáromi bíróság

Az anya koszos ruhákba járatta gyermekét az iskolába, nem fizette az étkezését, reggelit sem csomagolt neki és többször bántalmazta is az aprótalpút.

Kemma.hu

Dr. Horváth Sándor, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség szóvivője arról tájékoztatta a Kemma.hu-t, hogy a kiskorú veszélyeztetésének bűntette és kapcsolati erőszak bűntette miatt a Komáromi Járási Ügyészség által benyújtott vádirat alapján a Komáromi Járásbíróság elsőfokú ítéletet hozott.

Az ügyészség indítványa alapján a bíróság a nőt 2 év, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre, eltiltotta bármely olyan foglalkozástól, amellyel tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezheti, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyba kerülhet, valamint a sértett gyermek vonatkozásában a szülői felügyeleti jogot megszüntette.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész, elkövető és a védő is tudomásul vette, így az jogerős.

A vádirat szerint az elkövető 2019 novemberében a kiskorú gyermekét betegségekor sem vitte orvoshoz, és bár a kisgyermek meggyógyult, azonban orvosi igazolás hiányában 20 órát hiányzott igazolatlanul az általános iskolából. Az anya 2020 őszétől egyre jobban elhanyagolta gyermeke gondozását, nem biztosította számára az általános iskolás gyermeke szükséges iskolai, illetve testneveléshez szükséges felszerelését, valamint rendszerint a koronavírus világjárvány miatt indokolt egészségügyi maszkot sem. Az anya nem gondoskodott a gyermek rendszeres ápolásáról, tisztán tartásáról, a gyermek és ruházata szennyezett, elhasznált, nem az időjárásnak megfelelő volt.

A nő rendszeresen nem biztosított reggelit, tízórait a gyermeknek, majd 2021. januárjától már egyáltalán nem fizetett étkezési díjat az iskolában, a pedagógusok az intézményben megmaradt ételt adták oda a gyermeknek. 2021. márciusában a kiskorú sértett szemüvegének lencséje már olyan mértékben karcos és kopott volt, hogy gyermek nem látott át rajta, illetve nem látott vele jól, ennek ellenére a nő nem vitte el a gyermeket szemészeti vizsgálatra, és nem készíttetett számára új szemüveget.

A komáromi gyermekjóléti intézmény 2020. novembere óta, alapellátás keretében gondozta a családot, azonban ez nem hozott eredményt, az anya a figyelmeztetések és segítség ellenére sem változtatott a magatartásán.

A gyermek és az anya közötti mindennapos konfliktusokban az édesanya kiabált a gyermekével, akit 2021. márciusában többször bántalmazott is, emiatt a gyermeknek nyolc napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek.

Ezután az anya azzal kereste fel a gyermekjóléti Intézményt, hogy a gyermeke nevelését és gondozását a továbbiakban nem kívánja ellátni. A gyámhatóság a gyermek nevelésbe vételét rendelte el.

Az anya rendszeresen és súlyosan megszegte a szülői feladatából eredő kötelezettségeit, amely magatartásával gyermeke testi, értelmi, erkölcsi és érzelmi fejlődését veszélyeztette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában