Szén-monoxid

2023.11.09. 09:11

Megelőzte a bajt a szén-monoxid érzékelő Ácson

Rossz levegő utánpótlás miatt jelzett be a szén-monoxid jelző készülék egy ácsi családi házban kedden.

Kemma.hu

A családi ház nyílt égésterű tüzelő-fűtő berendezése, valamint az ingatlanban használt tűzhely is előidézhette a szén-monoxid érzékelő riasztását kedd délelőtt Ácson – számolt be az esetről a katasztrófavédelem. A tájékoztatásukból kiderült, hogy az esethez riasztott komáromi hivatásos és ácsi önkormányzati tűzoltók a lakóházhoz érve, az ingatlanban rekonstruálták a készülék riasztásakor fennálló állapotot és megállapították, hogy a jelzés a lakótérben mérhető rohamos oxigéncsökkenésnek betudható. A tűzoltók a kéményt letiltották és az otthon tulajdonosának a főzőfülke szellőzésének kiépítését javasolták.

A nyílt égésterű berendezések (gázkazán, vízmelegítő, gáztűzhely) a lakótér levegőjének oxigénjét használják működésük során. A szén-monoxid legtöbbször a nem megfelelő levegő-utánpótlás miatt (tökéletlen égés során) halmozódik fel a helyiségben. Jelen esetben nem a szén-monoxid jelenléte, hanem az oxigén rohamos csökkenése teremtett veszélyes állapotot a lakásban. 

Az elmúlt években számos otthonban cserélték ki újabb, fokozott légzárású ablakokra a nyílászárókat. Jelentős mennyiségű energiát lehet így megspórolni, ugyanakkor elengedhetetlenül fontos biztosítani a szoba vagy helyiség megfelelő légcserélődését, tehát a friss levegő bejutását még zárt ablakok esetében is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában