Tanácsok

2023.11.24. 10:51

Fontos a gyakorlás: szakember mondta el, hogy lehet az úton biztonságban a gyereked

Sok fiatal jár egyedül haza, illetve különórára, edzésre. A rendőrség szakembere szerint érdemes fokozatosan begyakorolni a gyerekkel, hogyan és merre menjen haza.

Kemma.hu

A police.hu-n megjelent cikkben Fehér Tünde alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főosztály bűnmegelőzési osztályának kiemelt főreferense elmondta, hogy az életkor mellett a gyermek természetétől, érettségétől is függ, mikortól engedjük őt egyedül közlekedni. Azonban ha nem áll rá készen, ne erőltessük! 

– Tervezzük meg közösen vele, merre fog haladni. Olyan útvonalat válasszunk, ahol rendezettek a körülmények, többen tartózkodnak, és megvalósul a közösségi kontroll, vagyis a természetes felügyelet. A forgalmasabb helyeken csökken az áldozattá válás esélye, hiszen a bűnelkövető is mérlegel, kockázatot értékel. De a legfontosabb a fokozatosság elve. Ha hosszabb útvonalon, tömegközlekedési eszközzel kell közlekednie, akkor először csak egy rövid szakaszt gyakoroljunk az iskolással. Például azt, hogyan jut el a megállóig. Ezután tanítsuk meg neki, meddig menjen a közlekedési eszközzel, hol kell leszállnia. Mit tegyen, ha egy járat kimarad, van-e másik, helyettesítő útvonal. Merre kell mennie, miután leszállt a járműről - magyarázza a lépéseket a szakember. Mint mondta: addig kell gyakorolni vele, amíg a gyerek már magabiztosan ismeri az útvonalat, és biztonságosan közlekedik. 

– Beszéljük meg vele a veszélyesebb útszakaszokat! Ha járművön utazik, tanácsos olyan helyet választania, ahol idegen nem tud leülni mellé. De nem elég elmondani a gyereknek, hogy mit csináljon, hanem meg is kell neki mutatni, és gyakorolni vele - tette hozzá az alezredes, aki kitért arra is, hogy célszerű több útvonalat megtanítani, begyakorolni a kisiskolással, hogy néha változtatni tudjon bűnmegelőzési célzattal.

– Bár nálunk teljesen természetes, mégis meg kell tanítani neki, hogy soha ne álljon szóba idegennel, még akkor sem, ha azt mondja neki, hogy anya vagy apa küldte – folytatja Fehér Tünde. – Találjunk ki egy kódot, egy jelrendszert, amelyet csak mi, szülők és a gyermek ismer! Ha bárki odamegy hozzá, hogy anya vagy apa küldte, csak abban az esetben higgyen neki a gyerek, ha az, aki leszólította, az előre megbeszélt jelszót vagy kódrendszert használja. Ha a kocsiból szól ki neki valaki, mindig legyen óvatos! Nagyon fontos, hogy soha ne szálljon be idegen gépkocsiba, inkább tegyen úgy, mintha nem hallaná, és azonnal menjen forgalmas helyre, vagy változtasson az útvonalon! Amikor a kiskorú hazaérkezik, úgy menjen be a lépcsőházba, hogy előtte meggyőződött arról, a kapu bezáródott mögötte! A liftbe ne szálljon be, ha idegen tartózkodik benne - szögezte le a szakember. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában