Rendőrnap

2023.09.17. 09:20

Blue Combat Day Oroszlányban: fotókon a hidegrázós bemutató, amit élesben senki se akar átélni

Ki kellett vágni az autóból azt a fiatal férfit, aki egy frontális balesetben sérült meg. Bár az élesnek tűnő helyzet most csak szimuláció volt, a rendőrök, tűzoltók és mentők mindent megtettek a sérült megmentéséért.

Goletz-DeáK Viktória

A legtöbben a balesetszimulációra voltak kíváncsiak az oroszlányi Blue Combat Day-en

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Blue Combat Day-t, azaz Nagy Rendőrnapot szerveztek szombaton Oroszlányban. Az eseményhez a katasztrófavédelem és a mentősök is csatlakoztak. Az egyenruhások egész nap várták a családokat, nagyokat és kicsiket egyaránt, hogy megismertessék őket a hivatásuk fontosságával. Többek között versenyeket, tálcatüzet, kutyás és közelharc bemutatót, szimulációs kamionborulást és látványos karos forgalomirányítást nézhettek meg az érdeklődők. A bűnügyi sátorban pedig akár az ujjlenyomatvételt is kipróbálhatták. 

Talán a legtöbben mégis az esemény zárásaként szervezett balesetszimulációra voltak kíváncsiak, ahol a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentők közösen mutatták be, hogyan is látják el egy közlekedési baleset sérültjeit. Hogy érthetőbb legyen, mit is lát a közönség, egy Police Medic, vagyis egy életmentésre kiképzett rendőr narrálta a történéseket: a különböző szervek tökéletes összhangban dolgoztak együtt, hogy a tűzoltók az autó tetejét levágva kiszabadíthassák a sérültet, majd a mentők ellássák komoly sérüléseit.

Az esemény fő szervezője, Bazsó Katalin rendőrőrmester, Oroszlány Rendőrkapitányság Rendészeti Osztály Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Alosztály szabálysértési segédelőadója elmondta, hogy a gyakorlaton minden úgy zajlott, mint az éles helyzetekben. A céljuk egyrészt az volt, hogy megmutassák a közönségnek a munkájukat, másrészt pedig szerették volna, a egy súlyos baleset szimulációját látva felelősségteljesebben ülnének volán mögé az emberek. A rendőr elárulta, hogy ez volt az első ilyen nagyszabású rendezvényük Oroszlányban, de mindenképpen hagyományt szeretnének belőle teremteni. 

– Nagyon sokan hozzá tettek a rendezvény sikeréért. Többek között a megyei bűnmegelőzési bizottság, nyugalmazott kollégák, a tatabányai katasztrófavédelem, a magyar autóklub és természetesen a mentők is szívesen csatlakoztak a programhoz. A visszajelzések szerint a közönség és a résztvevők is nagyon jól érezték magukat – magyarázta a szervező, aki szerint elérte a rendezvény a célját.

Toboroztak is
Az őrmester elárulta, hogy szerették volna a rendőrségi munka olyan területeit is bemutatni, amivel nem találkoznak az emberek. 

– Volt fegyversimogató, kint volt a baleset és bűnmegelőzési osztály, a kutyás rendőrök is bemutatkoztak, de volt közelharcbemutató is. Nem titkolt célunk volt, hogy az aktív álláskeresőknek és a fiataloknak felhívjuk a figyelmét, hogy mennyi lehetőség van a rendőrségnél. Beleláthattak egy kicsit a különböző osztályok munkájába. De a programok összeállításánál figyeltünk arra, hogy mindenki jól érezhesse magát – zárta szavait az őrmester. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában