Előkészítő ülés

2023.09.27. 13:58

Majd' 10 méterről zuhant a halálba a komáromi építkezésen a tanuló, a mérnök a hibás

A fiatal fiút a komáromi munkahelyén érte a halálos baleset. A biztonságáért felelős mérnök nem ismerte el a bűnösséget.

Kemma.hu

Nem ismerte el bűnösséget az előkészítő ülésen az a férfi, akit azzal vádolnak, hogy figyelmetlensége miatt halt meg egy fiatal tanuló Komáromban. Az ügyben az első tárgyalás november 22.-én lesz. Dr. Horváth Sándor, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult ügyben a Komáromi Járási Ügyészség által benyújtott vádirat alapján a Komáromi Járásbíróságon van folyamatban az eljárás a Kft-nél mérnökként dolgozó férfival szemben, akinek a foglalkozási szabályszegései miatt hunyt el a tanuló.

A vádirat szerint az elkövető egy Kft-nél mérnökként dolgozott, munkaköri feladatai közé többek között a munkaügyi szabályok betartása és betartatása, valamint az építési terület biztonságának fenntartása tartozott. A Kft. egy komáromi gyártelepen betonozás előkészítését végezte. A födém zsaluzását egy alvállalkozó csinálta, amely a födémáttöréseket a leesés elleni védelem biztosítása érdekében fából készült védőkorlátokkal kerítette körbe. 

A zsaluzási munkálatok befejezése után a födém vasbetonszerelési munkálatai következtek, amelynek során elvégezték a födémáttörések betonacél szerelését és a födém hegesztett fémhálóval való leterítését. A födém betonozására 2019. október 21-én került sor, irányítója a mérnök volt. A födém betonozásának megkezdése előtt, pontosabban meg nem határozható időben, ismeretlen személyek, ismeretlen okból, egyes födémáttöréseknél eltávolították a fa védőkorlátokat.

Az egyik nehézgépkezelő mellé tanulóként volt beosztva a tanuló, akinek a feladata a betonterítési munka figyelemmel kísérése volt. A csarnok födémbetonozása aznap 9 óra körüli időben kezdődött meg, a gépkezelő a fiúval együtt mintegy 10 méter magasan tartózkodott és joystick vezérlésű betonszivattyúval a tető betonvas szerkezetére folyékony betont terített. A tanuló rálépett a védőkorláttal körbe nem kerített nyílás alján elhelyezett forgácslapra, amely a súlya alatt betörött és a nyíláson át a tetőről, több mint 9 méter magasságból a földre zuhant. A fiú a kórházba szállítását követően elhunyt.

A balesettel érintett tető-felülvilágító nyílás leesés elleni védelme teljes mértékben hiányzott, mert a veszélyes térség nem volt 2 méter távolságban körbekerítve, mely a belépési tilalmat jelezte volna. Illetve körbekerítés hiányában nem volt megfelelően lefedve sem. A munkavégzés idejében a helyszínen jelen volt a mérnök, aki észlelte a nyílások körbekerítésének hiányát. Kötelessége lett volna gondoskodni az elbontott védőkorlát visszaépítéséről, amelynek nem tett eleget.

A mérnök foglalkozási szabályszegései és a bekövetkezett munkahelyi baleset, valamint ennek eredményeként a fiú halála között közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn. Az ügyészség a vádiratban végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre tett indítványt. A Komáromi Járásbíróság a mai napra kitűzött előkészítő ülésen az eljárást nem fejezte be, az ügyben tárgyalást tűzött ki november 22-re.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában