Ítélet

2023.09.14. 16:00

Kocsiból kiugorva menekült Tatánál a csempész, most 30 hónapra hűvösre tették

18 marokkói migránst szállított az M1-esen a belorusz férfi, amikor ellenőrzés alá akarták vonni a rendőrök.

Kemma.hu

Ebbe a teherautóba zsúfoltba a 18 marokkói migránst az embercsempész

Forrás: Magyarország Ügyészsége

A Tatabányai Törvényszék tájékoztatása szerint az ügyészség indítványa alapján a Tatabányai Járásbíróság 2 év 6 hónap börtönbüntetésre, 5 év kiutasításra ítélte azt a belorusz embercsempészt, aki az M1-esen Tatánál pórbált meglógni a rendőrök elől. Dr. Horváth Sándortól, a megyei főügyészség szóvivőjétől megtudtuk, hogy az elsőfokú ítélet jogerős, azt az ügyész, vádlott és védő is tudomásul vette.

A tényállás szerint a büntetőeljárás során ismeretlenül maradt embercsempészek segítségével 18 fő, magát marokkói állampolgárnak valló migráns személy Törökországból Bulgárián keresztül jutott el Szerbiába, ahonnan július 13-ról július 14-re virradó éjjel az eljárás során szintén ismeretlenül maradt embercsempész kísérők vezetésével indultak el gyalogosan Magyarország felé. A migráns személyek a kísérőket követve a Magyarország és Szerbia között húzódó zöldhatáron jutottak be Magyarország területére, majd a kísérők által megjelölt helyen július 14-én a kora reggeli órákig várakoztak.

Az elkövető a büntetőeljárás során ismeretlenül maradt társa megbízásából  július 14-én a kora reggeli órákban Magyarország déli, Szerbiával határos, fent megjelölt területére ment a tehergépkocsival azért, hogy a 18 fő migráns személyt, akik magyarországi tartózkodási engedéllyel nem rendelkeztek, Magyarország területére illegálisan jutottak be – felvegye és őket Magyarország területén Ausztria irányába szállítsa. A vádlott által vezetett és egy erdős részen, egy földúton leállított  járműbe a vádlottra már várakozó 18 fő migráns személy beszállt. Az eljárás során ismeretlenül maradt társa pénzt ígért a csempész részére a migráns személyek szállításáért.

Az elkövető a migráns személyeket a magyar-osztrák határ átlépéséhez való segítségnyújtás céljából Magyarország területén Ausztria irányába szállította. A szállítás során tehergépkocsit július 14-én 9 óra 11 perc körüli időben intézkedés alá kívánta vonni a rendőrség és az M1-es autópálya jobb oldalán, a Remeteségi pihenőnél akarták a pályáról kivezetni, azonban a vádlott – észlelve a járőröket – kivonta magát az intézkedés alól. 

A sofőr a 63 kilométerszelvénynél az autópálya leállósávján lassított, majd a még mozgásban lévő, alacsony sebességgel haladó járműből kiugrott és a pálya mellett található vadkerítésen átmászva megpróbált elmenekülni, azonban a járőrök elfogták. A gépjármű néhány méter gurulást követően a vízelvezető árokban állt meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában