Életveszély

2023.08.13. 11:30

Hátborzongató túszdráma és lövöldözés: 68 lövéses golyózáport élt túl a kisbéri százados +fotók

Horváth Tibor kisbéri főnyomozó örök életében emlékezni fog arra a 15 évvel ezelőtti napra, amikor egy olyan lövöldözés közepette találta magát, ahol hajszálon múlott az élete.

Kemma.hu

Az ámokfutó szitává lőtte a százados kocsiját

Forrás: Facebook/Zsaru Magazin

Egészen elképesztő és egyben sokkoló, amit 2008-ban Horváth Tibor százados átélt Téten. A Kisbéri Rendőrkapitányság főnyomozója a mai napig tisztán emlékszik annak a napnak minden pillanatára, hiszen az ő és társai élete is nagy veszélyben forgott, írja a Zsaru Magazin Közösségi oldalán.

Egy súlyos bántalmazáshoz riasztották a rendőröket Téten, ide érkezett Tibor is, aki ekkor még nem sejthette, hogy élete egyik legpokolibb története vette kezdetét. Mindez a téti idősek otthonában kezdődött.

– Ma is tisztán emlékszem arra a hideg, párás januári napra. Reggel hatkor vettem fel a szolgálatot, nem sokkal később érkezett a bejelentés. Téten, az idősek otthonának vezetőjét súlyosan bántalmazta egy ott dolgozó alkalmi munkás – kezdett bele a százados. Kollégájával és a két helyszínen lévő körzeti megbízottal biztosították a helyszínt. Már javában tartott a helyszínelés, amikor érkezett a telefon. Az elkövető volt azzal fenyegetőzve, hogy felakasztja magát.

A körzeti megbízottak nem tétlenkedtek, azonnal indulni akartak, azonban Tibor maradásra intette őket, hogy a helyszínelést követően inkább együtt, négyen menjenek az elkövető házához. A százados intő szava két életet is megmentett, ugyanis egyenesen csapdába sétáltak a Zrínyi utca végén.

– A körzeti megbízottak a kapuhoz mentek, de az zárva volt. Én is kiszálltam a gépkocsiból és az udvar irányából, a kerítés mellett a kollégák felé tartottam, amikor megláttam a férfit a verandán. 

Fedezékben, egy puskával a kezében várt a rendőrökre. A kollégák nem láthatták, mert takarásban volt. Elkiáltottam magam: vigyázz, fegyver van nála!

Ekkor az egyik körzeti megbízott felém fordult, és abban a pillanatban eldördült a lövés – részletezi a főnyomozó a pokoli történések kezdetét. Az első lövés célt tévesztett, azonban a második golyó már vesetájékon eltalálta az egyik körzeti megbízottat. Az ámokfutó tovább lőtt Tibor kollégáira, aki szintén elsütötte a fegyverét.

– Egy célzott lövést adtam le, ami nem talált, de a férfi észrevette, hogy én is ott vagyok. Felém fordult, és elkezdett rám lőni. Mellettem csapódtak be a lövedékek. Miközben a támadó engem vett célba, a körzeti megbízott kihasználta az alkalmat, hogy eltereltem róluk a támadó figyelmét, a sebesült társát a szolgálati autóhoz húzta. Leadtam még egy lövést, mire a támadó beszaladt a házba – mesélte a rendőr.

Ennek már a fele sem volt tréfa, azonnal erősítést és mentőt kellett hívni a meglőtt megbízotthoz. A mentők nagyon gyorsan, még az erősítés előtt megérkeztek, azonban őket nem tudták időben figyelmeztetni a lövöldözőre. Így a mentősök pont a tűzvonalba hajtottak. A szoba ablakából azonnal érkezett is a golyózápor az esetkocsira. 

– Intettem a mentő sofőrjének, hogy forduljon meg az autóval, hogy takarásban legyenek. Eztán a kollégák az út túloldalán, a füves árokban húzták a sérültet a mentőautóhoz. Az elkövető eközben folyamatosan lőtt rájuk, az egyik ápolót a vállán el is találta egy lövedék. Ennek ellenére folytatták a mentést, és sikerült betenni a sérült rendőrt az autóba – folytatja az elképesztő történetet Tibor. 

Ami ez után következett, olyat csak az amerikai filmekben lehet többnyire látni. A százados olyan golyózáport kapott, ami csodával határos, hogy túlélt.
– Odakúsztam a szolgálati gépkocsinkhoz, beleültem. 

Elindultam, hogy az autóval megálljak az utca végén keresztbe, és lezárjam az utat. A támadó észrevette, hogy a kocsi mozgásban van, és elkezdett lőni rám. Körülbelül 50-60 métert haladtam, miközben folyamatosan tüzelt. Később kiderült, hogy 68 lövést kapott a gépkocsi úgy, hogy én is benne ültem. 

A másik szolgálati autóra 18 lövést adott le – mondja a százados, aki mindezek után kollégával azonnal egy házba menekült. Mint mondta, pokoli volt a helyzet, mert az emberek mentek volna dolgozni, a gyerekek pedig iskolába, de figyelniük kellett, hogy még véletlenül se lépjen ki senki az utcára, mert akkor biztosan tragédia történt volna.

Rövid időn belül megérkezett a terrorelhárítás a fővárosból. Érkezett egy túsztárgyaló is, aki próbálta az elkövető házát megközelíteni, de ahogy észrevette az ámokfutó, rá is tüzet nyitott. A kommandósok úgy döntöttek, hogy inkább behatolnak a házba, és elfogják a férfit. Mikor akcióba lendültek volna, két lövés dördült el a házban.

– Pár másodperccel később 

egy idős nő jött ki sírva a házból, és ennyit mondott: vége, lelőtte magát. A támadó édesanyja volt. Mindaddig nem is sejtettük, hogy az elkövető a szüleit is túszul tartotta fogva a házban. Amikor a gyanúsított meglátta a közeledő kommandósokat, végezni akart velük és magával is. De már nem volt nála elég lőszer, 

ezért csak magát lőtte fejbe. Amikor a kommandósok bementek a házba, az elkövető még életben volt, ezért mentőt hívtak. Pár óra múlva a kórházban belehalt sérüléseibe – fejezte be Tibor a szörnyű történetet.

A sokkoló eset után a százados még meglátogatta a kórházban megsebesült kollégáját, majd hazatért családjához. 
– Mikor hazamentem este, átöleltem a menyasszonyomat és csak akkor fogtam fel, hogy mi történt, hogy mekkora veszélyben voltunk mindannyian. Alig bírtam elaludni, remegtem, dolgozott bennem az adrenalin és akkor jött ki rajtam a fáradtság is – mondta a főnyomozó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában