Nem jogerős

2023.05.09. 11:30

Ítélet a tatabányai erőmű vesztegetési ügyében: elkobzott ház, 140 hónap börtön

Május 8-án a bíróság 6 csaló ügyében hozott ítéletet, az azonban még nem vált jogerőssé.

Kemma.hu

A Tatabányai Törvényszék tájékoztatása szerint május 8-án tartott nyilvános, folytatólagos tárgyaláson hozott ítéletet vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt azokkal a csalókkal szemben, akik éveken át tartó, többmilliós kárt okoztak 2015 óta. Az ügyben az Erőmű Kft. is érintett volt.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Erőmű Kft. faapríték tüzelésű kazánokat üzemeltetett, amelyhez faaprítékra volt szüksége. A tüzelőanyag biztosításához adásvételi szerződést kötött egy erdészeti Zrt-vel. 2016. őszétől az erdészet a faapríték osztályozását az Erőmű telephelyén végezte, majd a faapríték osztályozására vállalkozási szerződést kötött egy másik Kft-vel.

A III., IV. és V. rendű vádlottak, mint az Erőmű mintavevői, 2016. októberétől a mintavevői tevékenységükkel kapcsolatban heti rendszerességgel fogadtak el különböző pénzösszegeket másik két Kft. alkalmazottjaitól azért, hogy az általuk szállított faapríték nedvességtartalmának mintavételezésekor olyan mintákat továbbítsanak a laborba, melyek a valóstól kisebb nedvességtartalmat tükröznek.

A nedvességtartalom mérést a csalók kétféle módon játszották ki. Egyrészt úgy, hogy a szállító a szállítmány hátsó részébe kis adag száraz aprítékot rakott és abból vettek mintát. Másrészt a VIII. rendű vádlott, valamint sofőrjei, előre csomagolt zacskókban adták át a valósnál alacsonyabb nedvességtartalmú mintákat a mintavevőnek. Az I. rendű vádlott az egyik Kft. ügyvezetőjeként a fuvarszervező alkalmazottján, VI. rendű vádlotton keresztül, majd személyesen is megállapodott az Erőmű mintavételi csoportjának vezetőjével, III. rendű vádlottal abban, hogy a mintavevők alacsonyabb nedvességtartalmú mintákat továbbítsanak a laborba.

 A III. rendű vádlott a IV. rendű vádlottat, míg ő az V. rendű vádlottat vette rá, hogy vegyen részt a manipulált mintavételben. A VIII. rendű vádlott a vádbeli időszakban a Kft. alkalmazásában állt, mint gépjárművezető, aki több alkalommal adott át a szállítmány valós nedvességtartalmánál alacsonyabb nedvességtartalmú mintát mintavételezéshez, illetve rendszeresen tájékoztatta a III. rendű vádlottat, hogy a szállítmány melyik részébe rakták a szárazanyagot.

Az Erőmű Kft.-t rendszeres haszonszerzésre törekedve tévedésbe ejtették, ezért a sértett társaság a szerződés szerint fizetendőnél magasabb átvételi árat fizetett az Erdészeti Zrt.-nek, amely - a szállítmányok manipulálásáról nem tudva - ugyanígy magasabb árat fizetett az alvállalkozó Kft.-nek.

A Tatabányai Törvényszék az I. és II. rendű vádlottakat vesztegetés bűntette, valamint felbujtóként, folytatólagosan elkövetett csalás vétsége miatt halmazati büntetésként 2 év 6 hónap börtönbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra, 800 ezer, illetve 500 ezer forint pénzbüntetésre, az I. rendű vádlottat 3 év gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélete.

 A III., IV. és V. rendű vádlottakat folytatólagosan, társtettesként elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette, valamint csalás vétsége miatt 2 év 6 hónap börtönbüntetésre, mellékbüntetésként 3 év közügyektől eltiltásra, pénzbüntetésre, a VIII. rendű vádlottat bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntette, csalás vétsége miatt 1 év – 3 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre, valamint pénzbüntetésre ítélte. 

A bíróság az I. rendű vádlott tulajdonát képező ingatlanra vagyonelkobzást rendelt el. A II., III., IV. és V. rendű vádlottak vonatkozásában 1 millió 570 ezer forint - 4 millió 366 ezer forint összegben szintén vagyonelkobzás lett elrendelve. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be, az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn a jognyilatkozat megtételére.

A VI. és VII. rendű vádlott esetében a bíróság a 2022. március 10-én megtartott előkészítő ülésen hozott ítéletet, melyben a vádlottakat folytatólagosan, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntette és csalás vétsége miatt 2 év – 5 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. Ez az ítélet jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában