Költségvetési csalás

2023.03.08. 07:00

Hamis számlákkal bizniszelt a tatabányai cég ügyvezetője, dőltek a milliók

A tatabányai ügyvezető befogadta a hamisan kiállított számlákat, majd így az ÁFA levonásával több milliós vagyoni kárt okozott.

Kemma.hu

Nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult ügyben a Tatabányai Járási Ügyészség két cégvezetővel szemben nyújtott be vádiratot, akik több milliós vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek. Dr. Horváth Sándortól, a megyei főügyészég szóvivőjétől megtudtuk, hogy ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Tatabányai Járásbíróság a büntetlen elkövetőkkel szemben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést, valamint a tatabányai cégvezetővel szemben pénzbüntetést is szabjon ki.

A vádirat szerint az egyik férfi tagja és ügyvezetője volt a tatabányai székhelyű gazdasági társaságnak. A Kft. szerződéses kapcsolatban állt egy budapesti székhelyű Kft.,-vel amelynek képviselője 16 millió 693 ezer forint bruttó összegben állított ki hamis számlákat. A hamis számlákat a tatabányai Kft. ügyvezetője befogadta, majd azok ÁFA tartalmát jogosulatlanul levonásba helyezte az adóhatósághoz elektronikus úton 2020. november 19-én benyújtott, a 2020. I. és II. negyedévre vonatkozó áfa bevallásokat érintő önellenőrzésekkel.

A tatabányai cég ügyvezetője a jogosulatlan ÁFA levonással 4 millió 507 ezer 110 forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek, ezért őt tettesként, a hamis számlák kiállítóját bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja az ügyészség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában