Letartóztatás meghosszabbítása

2022.12.19. 16:30

Rács mögött tölti a karácsonyt a több mint 400 milliót elcsaló tatai család

Külföldi gumiabroncsokkal kereskedtek, de az ÁFA-t folyamatosan elcsalták.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség költségvetési csalás bűntette és pénzmosás bűntette miatt indult büntető ügyben indítványozta a letartóztatása meghosszabbítását annak a férfinak, aki 2018 és 2019 években két gazdasági társaság felhasználásával többszáz millió forint összegű ÁFA-t nem fizettet meg a magyar államnak.

A megalapozott gyanú szerint a családfő 2018. évtől egy általa létrehozott bűnszervezetben, élettársa és két lánya, valamint további egy bűntársuk közreműködésével létrehozott egy olyan számlázási láncolatot, melynek segítségével a kínai importból származó gumiabroncsokat szlovák és cseh gazdasági társaságok részére történt szabadforgalomba bocsátását követően az elkövetők által létrehozott, időszakosan változtatott magyar társaságokon, első belföldi vevőkön, mint „bukó” cégeken keresztül futtatták át. 

Ahogyan azt már korábban is megírtuk,  a fenti módon Magyarországra érkező gumiabroncsokat valójában a családfő tényleges irányítása alatt álló tatai és budapesti székhelyű gazdasági társaság közvetlenül szerezte be és értékesítette tovább magyarországi nagykereskedéseknek és magánszemélyeknek.

Ezen túlmenően az elkövetők a bűnös vagyon eredetének leplezése végett a pénzből nagy értékű ingatlan tulajdonrészeket, értékpapírokat vásároltak. A vádlottak ezzel a cselekményükkel összesen 409 millió 971 ezer forint összegű vagyoni hátrányt okoztak a Magyar Állam költségvetésének.

A NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága Veszprém Megyei Vizsgálati Osztályának pénzügyi nyomozói külföldi társhatóságok közreműködésével és az Eurojust koordinálásával, összehangolt nemzetközi szintű akció keretében egyszerre több helyen tartottak házkutatást, könyvelési iratokat, valamint többszázmillió forint értékű ingatlanokat, tárgyi eszközöket zároltak és foglaltak le, továbbá elfogták a bűnszervezet öt tagját.

A főügyészség indítványára a Tatabányai Járásbíróság nyomozási bírája március 24-én egy hónap időtartamra elrendelte a négyfős család tagjainak, továbbá egy bűntársuknak a letartóztatását.

A főügyészség indítványozta a családfő letartóztatásának további három hónappal történő meghosszabbítását tekintettel arra, hogy vele szemben továbbra is fennáll a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés, valamint a bizonyítás megnehezítésének a veszélye. A főügyészség indítványának a Tatabányai Járásbíróság nyomozási bírája helyt adott és a gyanúsított letartóztatását 2023. március 24-éig meghosszabbította, tájékoztatott a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában