Szívszorító

2022.10.14. 20:00

Gyilkos öngyilkosság Tatabányán: Jenő bácsiék tragédiája ismétlődött meg Révfülöpön

A héten megrázta az országot a tragédia híre, hogy megfojtotta imádott feleségét, majd magával is végzett egy nyugdíjas férfi Révfülöpön. Szinte napra pontosan hét éve hasonló tragédia történt Tatabányán is, ahol egy nyugdíjas tanár vadászpuskával lőtte le beteg feleségét, majd a fegyvert maga ellen fordította.

Kemma.hu

A tatabányai gyilkos öngyilkosság megrázta az egész várost

Forrás: Google Street View

Mint megírtuk, a köztiszteletben álló, szeretetteli családi környezetben élő révfülöpi házaspár halála megrázta a közvéleményt. Emília néni egy hirtelen jött sztrók után súlyos beteg lett, s vélhetően férje, B. György képtelen volt tovább nézni felesége szenvedését. A 76 éves férfi ezért döntött úgy, hogy elveszi 74 éves felesége életét, majd magával is végzett.

A tragédia azért is rázta meg az ismerősöket, mert nagyon szerették egymást, két gyereket neveltek fel tisztességgel és nagy szeretetben. A szomszédok szerint Emília néni nagyon kedves, melegszívű asszony volt, ahogyan Gyuri bácsi is mindenkivel jó viszonyt ápoló férfi. Ezért is hitetlenkednek a történteken.

Pedig nem egyedi ez az eset, mert 2015 októberének első napjaiban kísértetiesen hasonló tett döbbentette meg a tatabányaiakat is. Egy társasház első emeleti lakásában lövések dördültek és mint később kiderült, egy nyugdíjas tanár vadászpuskával ölte meg beteg feleségét, majd maga ellen fordította a fegyvert. Az eset azért volt megrázó, mert a 77 éves Jenő bácsit, Ilona nénit és egész családjukat mindenki ismerte és szerette. A férfi húsz éven keresztül egy helyi általános iskola igazgatója volt, felesége pedig matematikatanárként dolgozott. Fiuk erdészmérnök, lányuk egyetemi tanár lett.

Ahogy akkor megírtuk: a környékbeliek szerint a pár szeretetben és boldogságban élt, az ismerősök viszont tudták: mindketten súlyos betegek voltak. Jenő bácsi már régóta rákbetegséggel küzdött, míg feleségét szklerózis multiplex gyötörte, kerekes székbe kényszerült.

A család egyik barátja, Mihály akkoriban elárulta, hogy Jenőnek megmondták, már csak hónapjai vannak hátra. Sokat beszélgettek, de ezt a témát kerülték, ha szóba jött, inkább elviccelte a nyugdíjas tanár. Látszott azonban, hogy tudomásul vette az ítéletet. Csak Ilonáért aggódott, többször is mondta: mi lesz a feleségemmel, ha én meghalok?

A tragikus körülmények között elhunyt házaspárt egész Tatabánya ismerte. Jenő bácsi és felesége, Ilona is a tanításnak szentelte az életét, több generáció legendás, díjak sokaságát kiérdemlő pedagógusként emlegeti őket. Mindketten matematika-kémia szakon végeztek, 1959-ben szerezték tanári diplomájukat. Ilona néni 1994-ig, férje 2000-ig tanított. Jenő bácsi a pályáját egy tatabányai gimnáziumban fejezte be. 2005 márciu­sában a Magyar Köztársasági Bronz Érdemkeresztet kapta meg, de számos egyéb kitüntetést is átvehetett munkássága során.

Hogy készült tettére a tatabányai nyugdíjas, azt bizonyítja, hogy egy búcsúlevet is hátrahagyott, amelyben magyarázatot adott a tragédia okára.

Ha úgy érzi, hogy bajban van, kérjen segítséget!
Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok 116-123, Éjjel-nappal, mobilról vagy vezetékesről hívható, mindkettőről ingyenes 
Caritas Lelkisegély Telefonszolgálat 06-80-505-503, Este 6-tól reggel 6-ig, vezetékesről hívható, ingyenes 
Kék vonal (gyermek- és ifjúsági telefonszolgálat) 116-111 Éjjel-nappal, vezetékesről hívható, ingyenes.

A 24 Óra cikke a 2015-ös tragédiáról
A 24 Óra cikke a 2015-ös tragédiáról
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában