Sebességmérés

2022.08.23. 17:30

Üzembe helyezték a nyergesújfalui traffiboxot, nem érdemes túllépni a 40-et

Keddtől üzemel az úgynevezett traffibox, vagyis az az állandó jelleggel telepített sebességmérő eszköz, melyet a Kossuth Lajos utca és a Beloiannisz utca kereszteződése közelében helyeztek el.

Walczer Patrik

Már méri a közlekedők sebességét a készülék

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A készülék átadásakor Mihelik Magdolna polgármester elmondta, hogy a Belügyminisztérium felajánlásaként egy országos program keretében önkormányzatok pályázhattak az említett eszközökre. A pontos helyszín megválasztásakor a zajterhelésen és a vagyonvédelmen túl több szempontot is megvizsgáltak.

Fotós: Walczer Patrik / Forrás: 24 Óra

A helyiek többször kérték a városvezetést, hogy védjék le az általános iskolához vezető utat, de ez csak komoly lámparendszer kiépítésével lenne megvalósítható, ami viszont feltartaná a 10-es út forgalmát. Ellenben a sebességmérő eszköz visszatartó erővel bír, így nem tartották kérdésesnek, hogy benyújtják a pályázatukat. Hozzátette, hogy a baleseti statisztikák és a helyi tapasztalatok alapján a rendőrséggel és a Magyar Közúttal döntötték el, hogy a Kossuth Lajos utcában álljon a fix traffipax.

Fotós: Walczer Patrik / Forrás: 24 Óra

Racsné Galambos Gréta rendőr őrnagy, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a helyszínen ismertette, hogy ez az első ilyen jellegű eszköz a megyében és nagy előrelépést jelent annak tekintetében, hogy minél hatékonyabban előzhessék meg a baleseteket. Elárulta, hogy a sebességmérő önállóan működik, az üzemeltetéséhez csak addig van emberi erőre szükség, amíg belehelyezik a tartószerkezetbe és bekapcsolják az eszközt. Mostantól tehát hétköznaponként, de akár ünnepnapokon is bármelyik napszakban rögzíti a felvételeket.

Büntetés
Mivel Nyergesújfaluban a 10-es úton 40 kilométer/órás sebességkorlátozás van érvényben, így a traffipaxot is ehhez a határhoz igazítják, aki ennél gyorsabban közlekedik, az büntetésre számíthat. A borítékot ebben az esetben a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság küldi ki az érintetteknek. Mihelik Magdolna leszögezte: hiába az önkormányzat sikeres pályázata révén telepítették az eszközt, a bírságok befizetése tekintetében nem a polgármesteri hivatal az illetékes.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában