Gondatlan veszélyeztetés

2022.06.16. 16:12

A betonra zuhant munka közben, súlyosan megsérült a dolgozó Dorogon (képek)

A munkáltató dorogi cég ügyvezetőjét és egyik alkalmazottját foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel vádolják.

Kemma.hu

Forrás: Magyarország Ügyészsége

A foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség  vádirata alapján eljárva az Esztergomi Járásbíróság 400-400 ezer forint pénzbüntetést szabott ki a cég ügyvezetőjére és egyik alkalmazottjára,  mert a munkavédelmi szabályok megszegése miatt a magasba emelt fémkosárral egyik szakmunkásuk a betonra zuhant és súlyos sérülést szenvedett – tájékoztatott dr. Horváth Sándor, a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség sajtószóvivője

Mint arról korábban beszámoltunk, a villanyszereléssel foglalkozó gazdasági társaság 2020. augusztus 14-én az ügyvezető vezetésével és utasításai alapján egy dorogi telephelyen erőátvételi kábeleket szerelt mintegy 6 méteres magasságban. Munka közben a kábelek magasba emeléséhez az ügyvezető és az irányítása alatt álló szakmunkás, valamint a segédmunkás sértett egy targoncát használtak, amelynek emelővillájára egy fém kosarat rögzítettek.

A szakmunkás férfinak nem volt a targonca kezeléséhez szükséges jogosítványa, sem a targoncának személyemelésre tanúsítványa. A kosárban álló segédmunkás férfit és a rögzíteni kívánt kábelt  a szakmunkás férfi a targoncát kezelve többször a magasba emelte, hogy az ügyvezető férfi a felemelt kábeleket a magasban rögzíteni tudja.

Az egyik emelésnél mintegy 2,5-3 méteres magasságban a rakományrögzítő zsinór, a spanifer elszakadt, a kosarat a kábel súlya lehúzta, az megbillent és a sértettel együtt az üzemcsarnok beton padlózatára zuhant.

Az esés következtében sértett bal oldali ugrócsontja eltörött, és a külboka felett lágyrész sérülése keletkezett, amely sérülések gyógytartama 2-3 hónap. 

Az ügyészség a munkavédelmi szabályokat és az emelőgép használatára vonatkozó szabályokat megszegő ügyvezetővel és a szakmunkással szemben nyújtott be vádiratot, amelyben arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság az elkövetőkkel szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben pénzbüntetést szabjon ki.

A bíróság most 400-400 ezer forint pénzbüntetést szabott ki a cég ügyvezetőjére és egyik alkalmazottjára. A büntetővégzés jogerős, azt az ügyész is tudomásul vette – közölte Puskásné Sárközi Rita, a Tatabányai Törvényszék sajtótitkára.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!