Költségvetési csalás

2022.06.17. 08:36

1, 8 milliárdot mosott át a bűnbanda Nyergesen

A gyanúsítottak szervezett módon, több ember tevékenységét összehangolva és irányítva okoztak hatalmas vagyoni hátrányt a költségvetésnek.

Kemma.hu

Fotó: Shutterstock

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügyben indítványt tett hét gyanúsított letartóztatására, akik összesen több mint egymilliárd-nyolcszázmillió forint összegű vagyoni hátrányt okoztak a magyar állam költségvetésének – tájékoztatott Borbély Veronika, a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője.

A megalapozott gyanú szerint a két férfi társai segítségével céghálózatot hozott létre és működtetett 2017-től kezdődően fiktív számlák kiállítása céljából. A valós gazdasági tevékenység végzése nélkül, különböző cégek nevében, stróman ügyvezetők felhasználásával kiállított számlákat különböző gazdasági társaságok felhasználták, így a fizetendő ÁFA-t jogosulatlanul csökkentették. A két férfi egy nyergesújfalui irodából irányította a tevékenységet, ahol társaik az ő utasításai szerint végezték a fiktív számlák kiállítását, a készpénzek felvételét, több társuk szerepe pedig a pénznek a fiktív számlákat megrendelő cégek képviselői részére történő visszajuttatása volt.

Az elkövetők ezzel a magatartásukkal összesen legalább 1 milliárd 857 millió 186 ezer összegű vagyoni hátrányt okoztak a magyar állam költségvetésének. Az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói több száz millió forint értékben foglaltak le ingatlanokat, gépjárműveket, pénzt.

A főügyészség indítványozta a bűnszervezet két vezetőjének, az egyik irodai alkalmazottnak, az egyik fiktív számlákat kibocsátó cég képviselőjének, a legnagyobb összegű fiktív számlákat befogadó cég ügyvezetőjének és az ő irodai alkalmazottjának, továbbá egy a pénz visszajuttatásában szerepet játszó gyanúsítottnak az egy hónapra történő letartóztatását tekintettel arra, hogy velük szemben fennáll a bizonyítás megnehezítésének és a bűnismétlésnek a veszélye. A Tatabányai Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adott és mind a hét gyanúsított letartóztatását július 16-ig elrendelte – tudtuk meg Puskásné Sárközi Ritától, a Tatabányai Törvényszék sajtótitkárától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában