Fizethet az adócsaló

2022.03.12. 14:34

Másfél évet kapott, mert fűrészporból csinált pipadohányt Esztergomban

Nem elég, hogy vízipipadohányt hamisított, de még adót is csalt. Ezekért kell felelnie.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és rossz minőségű termék forgalomba hozatalának bűntette miatt indult ügyben vádat emelt azzal a férfival szemben, aki egy budapesti gazdasági társaság alkalmazottjaként 2020 márciusától egy esztergomi és egy budapesti ingatlanban olyan vízipipadohány gyártásában és értékesítésében vett részt, amelybe dohány helyett faforgács és fűrészpor került. A Tatabányai Törvényszék most ítéletet hozott az ügyben, erről tájékoztatott dr. Borbély Veronika, a Komárom-Esztergom megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője.

Mint arról korábban beszámoltunk, a vádlott összesen közel 25 ezer kilogramm vízipipadohány gyártásában és értékesítésében vett részt, oly módon, hogy a dohány helyett faforgács, illetve fűrészpor került a késztermékekbe. Mivel a dohánygyártmányok a tartalmukat tekintve hamisítványok, így rossz minőségű termékeknek minősülnek.

A vádlott a vízipipadohány gyártásához adóraktári engedéllyel nem rendelkezett, a termékek előállítása, tárolása és szállítása hatósági engedély nélkül történt, így az előállított vízipipadohány adózás alól elvontnak minősül. A dohánytermék után a gazdasági társaság nem fizette meg a jövedéki adót és az ÁFA-t, így összesen 818 ezer 289 forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. A vádlott a bűncselekmény elkövetése révén 885 ezer 500 forinttal gazdagodott.

A Komárom- Esztergom Megyei főügyészség egyezséget kötött a bűnösségét beismerő vádlottal és a vádiratban indítványt tett arra, hogy a Tatabányai Törvényszék hagyja jóvá az egyezséget. A törvényszék ezt meg is tette, és annak megfelelően a vádlottal szemben 1 év 6 hónap börtönbüntetést, 2 év közügyektől eltiltást szabott ki, ezen túlmenően 885 ezer 500 forint összegben vagyonelkobzást rendelt el vele szemben . Az ítélet jogerős – tudtuk meg Puskásné Sárközi Ritától, a Tatabányai Törvényszék sajtótitkárától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában