Ítélet

2022.03.04. 07:00

3 év börtönt kaptak az M1-es korrupt rendőrei, az ügyészség súlyosabb ítéletet kér

A két rendőr az M1-esen dolgozott saját zsebre. A bíróság a napokban döntött ügyükben, az ügyészség fellebbezett.

Kemma.hu

Forrás: ugyeszseg.hu

Mint arról korábban beszámoltunk, a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása miatt folytatott nyomozást két közlekedésrendészeti járőr ellen. A vádirat lényege szerint a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság állományába tartozó autópálya rendőrök 2020 szeptemberét megelőzően korrupciós bűncselekmények rendszeres elkövetésében állapodtak meg. 

A két terhelt azt határozta el, hogy az ellenőrzés alá vont gépkocsik vezetőivel szemben látszólagos intézkedést kezdeményeznek arra történő – akár valótlan – hivatkozással, hogy közlekedési szabálysértést követtek el.  A megállapodásuk szerint a szükséges rendőri intézkedéstől – így a szabálysértési eljárás kezdeményezésétől, vagy a helyszíni bírság kiszabásától – eltekintettek, ha a gépkocsivezetők cserébe pénzt ajánlottak nekik vagy kérésükre ezért hajlandóak voltak fizetni. 

A két férfi a bűncselekményeket szervezett módon, a közösen ellátott szolgálatuk során tervszerűen visszatérően, külföldi hatósági jelzéssel ellátott gépkocsik tudatos kiválasztásával követték el.  A vádirat szerint az azóta leszerelt rendőrök legalább 28 esetben követtek el bűncselekményt és megállapíthatóan legalább 645 euróval, 40 bolgár levával és 75 román lejjel gazdagodtak alaptalanul. 

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség súlyosításért fellebbezett a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsának ítélete ellen.  Az ügyészség a terheltek ellen több rendbeli bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat. 

A bíróság az előkészítő ülésen marasztaló ítéletet hozott, és 3 év börtönbüntetésre, 4 év közügyektől eltiltásra és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottakat, valamint rendelkezett  480 eurót érintő vagyonelkobzásról és az elfogás napján az elkövetőknél megtalált összes valuta elkobzásáról.

 Az ügyészség a bíróság ítélete ellen a volt rendőrök terhére – többek között – a kiszabott büntetés súlyosítása végett jelentett be fellebbezéstadott tájékoztatást az ügyben dr. Fürcht Pál megbízott főügyész.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!