ítélet

2021.11.04. 12:26

Simán eltették a tárcát a tatabányai plázában – börtönbe megy az egyik nő

A bíróság mind a négy elkövető ellen ítéletet hozott, egyikőjük hamis vád és közokirat-hamisítás miatt felelhetett.

Kemma.hu

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Mint arról korábban beszámoltunk, a sértett 2020. augusztus 3-án 11 óra körüli időben egy tatabányai áruház gyorséttermének árukiadó pultján felejtette az 1500 forint értékű pénztárcáját a benne lévő 32 ezer forint készpénzzel és személyes irataival együtt. A pénztárcát az étterem egyik alkalmazottja megtalálta, majd az étterem előtti részen elhelyezett asztaloknál helyet foglaló egyik vendéget kérdezgette, hogy övé-e a pénztárca.

Ezt észlelte a közelben az egyik asztalnál ülő négy elkövető, majd a vendég nemleges válasza és távozása után együttes kézfeltartással jeleztek az alkalmazottnak, hogy övék a pénztárca. Az alkalmazott az egyik elkövetőnek átadta a pénztárcát, majd egymás jelenlétében átnézték annak tartalmát, ezután elhagyták a helyszínt. A négy elkövető a pénzt közösen elosztotta, ezután az iratokat és a pénztárcát egy szemeteskukába dobta.

 

Az ügyészség indítványa alapján a Tatabányai Járásbíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben két férfival és az egyik nővel szemben 300-300 óra, a másik nővel szemben 180 óra közérdekű munka büntetést szabott ki, valamint kötelezte őket a sértett 33 ezer 500 forint összegű kárának a megfizetésére.

Az egyik nő a lopás miatti előállítása során nem a saját, hanem testvére személyes adatait adta meg az intézkedő rendőröknek, akik ezeket az adatokat jelentésben rögzítették. Ezt követően a nőt a lopás miatt a rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki, ekkor a lopást beismerte, azonban a jegyzőkönyv felvételekor is testvére adatait diktálta be. A jegyzőkönyvet hamis névaláírással látta el, amely miatt a testvérével szemben indult a büntetőeljárás.

A hamis vád bűntette és a közokirat-hamisítás bűntette miatt utóbb külön büntetőeljárás indult a nővel szemben. Az ügyészség a hamis vád bűntette miatt júliusban emelt vádat a nő ellen, amelyben indítványozta, hogy Tatabányai Járásbíróság börtönbüntetésre és közügyektől eltiltásra ítélje az elkövetőt.

A Tatabányai Járásbíróság november 4-én megtartott előkészítő ülésen a hamis vád bűntettét elkövető nőt jogerősen 1 év 5 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte, közölte a Tatabányai Törvényszék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában