ítélet

2021.04.21. 20:16

Cserbenhagyta gyerekeit az apa: több mint egymilliós gyerektartással tartozott

A férfi éveken keresztül nem fizetett gyerektartást, a bíróság közmunkára ítélte őt.

Kemma.hu

Letöltendő szabadságvesztésre ítélte az Esztergomi Járásbíróság azt a férfit, aki három gyermeke után nem fizetett tartásdíjat.

Forrás: Shutterstock

A tartási kötelezettség elmulasztása vétsége miatt a Tatabányai Járási Ügyészség vádirata alapján a Tatabányai Járásbíróság jogerősen 228 óra közérdekű munka büntetést szabott ki az apával szemben, adott tájékoztatást dr. Horváth Sándor, a megyei főügyészség helyette szóvivője.

A vádirat szerint a férfi és a nő házastársak voltak és négy gyermekük született, majd elváltak. A bíróság 2015-ben arra kötelezte a férfit, hogy négy gyermeke után fizessen a gyermekek gondviselőjének, az anyának minden hónap 15. napjáig gyermekenként 5000 forint összegű tartásdíjat. Később a bíróság ezt az összeget felemelte gyermekenként 10 ezer forintra.

A férfi fizetési kötelezettségét azonban csak részben teljesítette, ezért a gyermekek anyja végrehajtási eljárást indított. Az apa 2017 májusától számított összesen 38 hónapi időtartamra 1 millió 14 ezer 882 forint összegű tartásdíjat önhibájából nem fizetett meg az anyának. Magatartásával megszegte azt a polgári jogi rendelkezést, hogy a kiskorú gyermek tartására a szülő a saját szükséges tartásának korlátozásával is köteles.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában