ügyészség

2020.12.28. 12:09

Európai csalássorozat: az esztergomi ötletgazda és társai is letartóztatásban maradnak

Négy férfi letartóztatását már meghosszabbították, az Ügyészség most ötödik társuk letartóztatása meghosszabbítását is indítványozta.

Kemma.hu

Egy csornai parkolóban kapcsolták éle a csalóbandát

Forrás: police.hu

Az indítvány szerint a csalóbanda tagja és az azóta ugyancsak letartóztatott egyik társa megbeszélték, hogy fuvarfeladatokat vállalnak külföldi partnerek részére, azonban a rakományt nem a célállomásra juttatják el, hanem azt maguk értékesítik.

A csalók egyike október 12-én interneten keresztül megállapodott egy angliai társasággal abban, hogy Németországból kamionnal parfümöt szállít Nagy-Britanniába. Október 13-án kamionnal megjelentek a németországi településen lévő telephelyen, ahol 62 raklapnyi parfümöt pakoltak fel.

A csalók a telephelyről elindultak a szállítmánnyal, azonban azt nem Nagy-Britanniába, hanem Magyarországra szállították, azért, hogy azt maguk értékesíthessék. Október 18-án egy csornai kamionparkolóban megkísérelték értékesíteni a szállítmányt, eközben jelentek meg a rendőrök, akik a férfiakat előállították, a szállítmányt lefoglalták. A bűncselekménnyel okozott kár 449 ezer 435,35 angol font, azaz mintegy 215 millió 889 ezer 632 forint.

Egy banda, két balhé

Ahogy arról beszámoltunk, a bűnbanda egy másik csalást is lebonyolított, amelyről Petrovics Attila esztergomi nyomozó mesélt részleteket. Tavasszal egy lengyel fuvarszervező cég feljelentést tett Magyarországon. A feljelentésben az állt, hogy március 13-án az interneten keresztül megállapodást kötöttek egy magyar szállítmányozási vállalattal, hogy az kétkamionnyi, összesen 42 tonna fagyasztott húst szállít Németországból Gyulára, de a mintegy 30 millió forint értékű szállítmány nem érkezett meg. lebuktatásában az esztergomi rendőrség is aktívan közreműködött.

A nyomozás során képbe került néhány, ebben a csalásfajtában igencsak járatos férfi, köztük a 47 éves esztergomi P. R., így bár a nyomozást a Gyulai Rend­őrkapitányság kezdte, az Esztergomi Rendőrkapitányság vette át. A nyomozás során ért össze a két csalás szála, és a csornai rajtaütésen az esztergomi Rendőrkapitányság és a Terrorelhárítási Központ egységei vettek részt. Akkor négy ember vettek őrizetbe az elkövetők közül.

Az ügyben az esztergomi nyomozók kilenc embert hallgattak ki gyanúsítottként csalás és orgazdaság bűntettének elkövetése miatt. A fentebb említett P. R.-en kívül a 47 éves D. I.-t, a 36 éves F. R.-t és a 37 éves B. E.-t őrizetbe vettek, és az Esztergomi Járásbíróság október 21-én és október 22-én elrendelte letartóztatásukat. Időközben a bíróság három férfi ellen meghosszabbította a letartóztatást 2021. február 21 és 22-ig.

Dr. Reszl Ildikó megyei főügyész a Kemma.hu-nak elmondta, hogy az Esztergomi Járási Ügyészség indítványára az Esztergomi Járásbíróság december 4-én elrendelte az ötödik férfi letartóztatását a bizonyítás megnehezítésének a veszélye és a bűnismétlés veszélye miatt. Az ügyészség most indítványt tett a férfi letartóztatásának három hónappal, azaz 2021. április 4-ig történő meghosszabbítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában