diákok a főkapitányságon

2020.02.06. 12:11

Dixi, a tatabányai drogkereső kutya volt a rendőrségi nyílt nap sztárja

Diákoknak tartottak nyílt napot a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságon szerdán. Az eseményen megismerkedhettek a rendőrségi szakma különböző ágaival, megnézhették a fogdát. Zárásként rendőrkutyák tartottak bemutatót.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Az általános iskolások a főkapitányság udvarán gyülekeztek, majd egy rövid eligazítás után a rendőrségi fogda felé vették az irányt. Négy, kulccsal zárható rácsos ajtón kellett átjutniuk, hogy elérjenek a zárkákig. Mivel Tatabányán már nem üzemel a fogda, a gyerekek belülről is megnézhették, hogy hol őrizték régebben a rabokat.

Ezután az előadóteremben egy videós összefoglalót néztek meg a rendőrségi szakmáról, illetve azt is megtudták, hogy milyen képzéseket választhatnak, ha rendőrök szeretnének lenni. Az udvaron pedig a rendőrautók felszereléseivel ismerkedhettek meg. Legjobban a civil rendőrautó kamerarendszere érdekelte a fiatalokat. Végül a kutyás bemutató zárta az eseményt. Természetesen a diákoknak ez tetszett a legjobban. Két kutyás rendőr és német juhászaik munkájába kaptak betekintést.

A kétéves Chase engedelmességi gyakorlatokat mutatott be, majd a másfél éves Dixi kereste meg az elrejtett „kábítószert”. A gyerekeknek nagyon tetszett, mikor a kutya még őket is alaposan végigszaglászta. Végül Chase tért vissza gazdájával megmutatni, hogyan kapják el azt, akik rájuk támad. Mindhárom produkciót tapssal jutalmazták a gyerekek.

A nyílt nap szerepéről Lévai Imre őrnagy, a közrendvédelmi- és közlekedésrendészeti alosztály vezetője beszélt a Kemma.hu-nak.

– A nyílt napot negyedévenként, illetve igény szerint szervez a rendőrség. A rendezvényre a helyi, illetve a környező általános iskolák 7., 8. osztályos tanulóit várjuk – magyarázta az őrnagy, aki elárulta, hogy ilyenkor főleg az egyenruhás rendőrök munkájába tudnak betekinteni a gyerekek.

– Egyrészt azt szeretnénk, hogy a gyerekek, jobban megismerve a rendőrök munkáját adott helyzetben ne féljenek az egyenruhától. Ha segítségre van szükségük forduljanak hozzánk bizalommal. Illetve a járőrautók bemutatása közben a balesetmegelőzés fontosságára is felhívjuk a figyelmüket – árulta el a rendőr, aki hozzátette, hogy a tanárok visszajelzéseiből tudják a diákok között még hetekkel később is téma a nyílt nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában