profizmus

2019.12.11. 17:30

Nem retten meg a váratlantól sem az ország egyik legjobb, tatabányai tűzoltó ügyeletese

Megyénk tűzoltója ért el dobogós helyezést ért el a közelmúltban megtartott balatonföldvári második országos ügyeleti szakmai versenyen. Műveletirányító kategóriában harmadik helyezést ért el Kiss Róbert, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó főtörzsőrmestere. 

Goletz-Deák Viktória

Megyénk tűzoltója ért el dobogós helyezést ért el a közelmúltban megtartott balatonföldvári második országos ügyeleti szakmai versenyen. Műveletirányító kategóriában harmadik helyezést ért el Kiss Róbert, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó főtörzsőrmestere. 

Forrás: BM OKF

Fotó: Szőke Péter

A megmérettetésen a tűzoltói beavatkozások ügyeleti irányítói, vagyis a döntéstámogató és információs rendszerek operatív kezelői mérték össze tudásukat. A szituáció szerint a bejelentő egy éppen lezuhanó, közepes méretű repülőgépet látva tárcsázta a segélyhívó számot.

– Annyit tudtunk, hogy Vértesszőlős és Vértestolna között zuhant le a repülő. Figyelték, hogy milyen fokozatban riasztjuk le a tűzoltókat, hány autót küldünk a helyszínre, illetve míg ők vonulnak milyen információkat szerzünk be pluszban – magyarázta a tűzoltó, akinek még a baleset helyszínét is meg kellett határoznia.

– Az országos katasztrófavédelmi ügyeletre is jelentettük az esetet. Ők felvették a légi irányítással a kapcsolatot és ők a radarjukon látták, hogy hol zuhant le a gép. A kapott koordináták alapján tudtuk navigálni a kivonuló egységeket – mondta a műveletirányító, aki ezután a helyszínre érkezett tűzoltók munkáját segített.

– Értesítettük a szükséges társszerveket rendőrséget, mentőket. Mivel ez egy bolgár gép volt, tolmácsot is kellett intézni, illetve a megrázkódtatások kezelésére pszichológus csoportot is kellett küldeni. A bírók ezeket pontozták, illetve figyelték, hogy mennyire pontos az adatrögzítésünk a káresemény során – folytatta a beszámolót a tűzoltó. A verseny forgatókönyvének írói ráadásul még egy csavart is elhelyeztek a történetben.

– Mire megtörtént volna az életmentés kiderült, hogy sugárveszélyes anyag van a gépben. Ennek a beazonosítása érdekében a katasztrófavédelmi mobil labort is be kellett vetni. Ráadásul a mentés során két automatikus tűzjelzés is érkezett a műveletirányító ügyeletre, amikre szintén ki kellett adni a riasztást – mondta a főtörzsőrmester, aki egy számítógép előtt ülve vezérelte le az egész mentést.

– Egy „PAJZS” nevű programmal dolgozunk, ide érkezik meg a 112 által felvett bejelentés. A káresemény során erre az adatlapra jegyezzük fel a kint lévő tűzoltók visszajelzéseit. Illetve van egy térképes felület, amin látjuk, hogy a vonuló tűzoltóautók merre járnak. Mivel csak a koordinátákat ismertük nem tudtunk utcaneveket mondani, így a térkép szerint navigáltuk őket – magyarázta a bronzérmes tűzoltó.

Tábornoki dicséret a résztvevőknek

A csapatok munkájának értékelésekor Bérczi László tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője úgy fogalmazott: bár elsőre elképzelhetetlennek tűnt, miként lehet versenyeztetni az ügyeleti szolgálatot ellátó tűzoltókat, mára világosan látszik, hogy tartalmas és izgalmas megméretést sikerült szervezni, amely immár hagyománynak nevezhető. „Minden az első pillanatban dől el. Ha az itt jelen lévő állomány jól dönt, jól irányít és jól támogat, az sikeressé teheti a beavatkozást” – zárta értékelését a tábornok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában