ítélet

2019.07.20. 11:30

120 ezer forintos bírságot kapott a férfi, aki láncra verve tartotta a kutyáját

Állatvédő szurkolók mentették meg a kutyát, amelyet meg is kellett műteni a sérülései miatt. A gazda jogerősen pénzbüntetést kapott.

Kemma.hu

Szegény Blacky mozdulni sem mert (vagy tudott), amikor levágták a nyakáról a húsába vájódó láncot az állatvédők.

Forrás: Szurkolók az Állatokért - Komárom és környéke

A Tatabányai Törvényszék tájékoztatása szerint a Tatai Járásbíróság állatkínzás 120 ezer forint pénzbüntetésre ítélte azt a férfit, aki 2018 őszétől 2019 júniusáig közepéig Bajon, az udvarán láncra kötve tartotta Bleki névű kutyáját úgy, hogy az állat nyakán lévő lánc annak bőrébe vájódott.

A rendőrök, komáromi állatvédő szurkolókkal június 23-án érkeztek a helyszínre, ahol a kutyát rendkívül rossz állapotban találták, a nyakán lévő, túl szoros láncot részben már fedte a hegszöveg, ami 3-4 hetes hanyagolt tartás következménye, illetve a túl szoros lánc a bőr alatti területen már keringési problémákat és bőrelhalást is okozott. Az ebet azóta egy állatgyógyászati centrumban megműtötték, a nyaka várhatóan 2-3 hónap alatt gyógyul majd be.

Dr. Zsirai Veronika, a megyei főügyészség helyettes szóvivője a Kemma.hu-nak elmondta: a vádiratban azt javasolták, hogy ha a férfit pénzbüntetésre ítéljék. A vádirat szerint a vádlott megszegte az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényben írtakat, amely szerint a megkötve tartott állat számára is biztosítani kell a zavartalan pihenés és a sérülésmentes mozgás lehetőségét. Mindemellett pedig megszegte a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendeletet is, mely szerint az állattartónak gondoskodnia kell arról, hogy az állatok tartási helyén a környezeti viszonyok megfeleljenek az állatok szükségleteinek, valamint hogy a tartási helyük úgy legyen kialakítva, hogy az ne okozhasson sérülést az állatoknak.

A vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte. Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában