első fokú ítélet

2019.06.19. 07:00

Nincs mese, börtönbe küldi a bíróság a torokelvágással fenyegetőző tatabányai rablókat

Első fokon ítéletet hozott a tatabányai bíróság két férfi ügyében, akik fenyegették és kiraboltak egy fiatalembert egy tatabányai lépcsőházban. A vádlottak fellebbeztek, így az ítélet nem jogerős.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock.com

Letöltendő börtönt kapott az a két férfi, akik cigarettát kértek, majd fenyegettek és kiraboltak egy másik férfit. A Tatabányai Járási Ügyészség társtettesként elkövetett rablás bűntette miatt április 23. napján nyújtott be vádiratot a letartóztatásban lévő két férfival szemben.

A vádemelést követően a bíróság június 17-én előkészítő ülést tartott, amelyen a vádlottak a bűncselekmény elkövetését beismerték, és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. A bíróság az ügyészség indítványa alapján a másodrendű vádlottat 4 év 7 hónap börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra, az elsőrendű vádlottat 3 év 6 hó börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság az ügyészség indítványa alapján másodrendű vádlottal szemben elrendelte két további szabadságvesztés végrehajtását, valamint megállapította, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, ezzel szemben a vádlottak enyhítésért jelentettek be fellebbezést. Mivel az ítélet nem jogerős, ezért a bíróság az ügyész indítványára rendelkezett a kényszerintézkedésekről. A másodrendű vádlott letartóztatásban marad, míg elsőrendű vádlottal szemben nyomkövető technikai eszköz alkalmazását és bűnügyi felügyeletet rendelt el.

Torka elvágásával fenyegették

Ahogy arról beszámoltunk, az alkoholos befolyásoltság alatt álló férfiak 2018. szeptember 5-én késő este egy tatabányai társasház lépcsőháza előtt, az utcán egy szál cigarettát kértek a sértettől, majd az elsőrendű vádlott felszólította arra, hogy ürítse ki a zsebeit és adja át az állítólagosan nála lévő drogot, ellenkező esetben „elvágja a torkát”. Az elsőrendű vádlott társa a fenyegetés komolyságát megerősítette a sértett előtt, amelynek hatására a megfenyegetett férfi átadta elsőrendű vádlottnak a zsebében lévő három szál cigarettát és az öngyújtóját.

Ezt követően elsőrendű vádlott a sértett bal nadrágzsebét megkocogtatta, majd ismételten megfenyegette, hogy amennyiben a nadrágzsebében lévő dolgot nem adja át, „elvágja a torkát”. A másik férfi ismét megerősítette a sértettben a fenyegetés komolyságát. Ennek hatására a sértett átadta a 28 ezer forint értékű mobiltelefonját a benne lévő 990 forint értékű SIM kártyával elsőrendű vádlottnak, aki azt továbbadta társának, majd mindketten elindultak a helyszínről.

Pár lépést követően a rablók visszaléptek a sértett felé, majd az elsőrendű vádlott számon kérte sértettet, hogy hol van a mobiltelefonjának a papírja. A kirabolt férfi azt felelte, hogy az nincs meg, mire elsőrendű vádlott a pólójánál fogva a lépcsőház ajtajának nyomta, majd a bal lábát megrúgta. Ezt követően a lépcsőház ajtajába ütött, illetve egyszer ököllel, gyenge erővel megütötte a sértett állát, ami sérülést nem okozott.

A rendőrök kiérkezését látva az elsőrendű vádlott a bántalmazott mobiltelefonját a földre dobta. A nyomozó hatóság a telefont, a benne lévő SIM kártyával, illetve a cigarettás dobozt a benne lévő két szál cigarettával a helyszínen fellelte, ezért a cselekménnyel okozott 29 ezer 173 forint kárból 29 ezer 60 forint megtérült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában