játék és tanulás

2019.04.04. 20:00

Gyerekek vezethetnek az esztergomi Kresztergom Parkban

Idén is megnyílt az esztergomi Kresz-park gyerekek számára. Tíz darab elektromos, sebességtartó automatikával ellátott kisautó várja a kicsiket.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

–Áron figyelj! A tábla szerint csak jobbra kanyarodhatsz ki! – hívta fel a figyelmét az egyik oktató az egyik gyermeknek, aki a Kresztergom Park pályáján szelte a métereket. Az idei nyitás alkalmával is megrohamozták az 5-12 év közötti fiatalok a számukra kialakított közlekedési parkot, amelyet tavaly márciusban avattak fel.

Kiskocsikkal kisgyerekek furikáztak a parkban (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

Korompai Gábortól, a park vezetőjétől megtudtuk, hogy a Magyar Suzuki Zrt. és az esztergomi önkormányzat közreműködésével sikerült megvalósítani egy olyan projektet, amellyel a gyermekek valós közlekedési szituációkkal ismerkedhetnek meg. A jelzőlámpa, gyalogos-átkelőhely, a körforgalom mellett még benzinkút is várja a vezetőket.

Limitált autók

A parkban világviszonylatban is egyedülálló, tíz darab, biztonsági berendezésekkel ellátott, limitált szériás elektromos Suzuki Vitarák várják a vezetőket. A miniautók maximális végsebessége 4 kilométer/óra, ugyanakkor adaptív sebességtartó automatika biztosítja az egyenletes haladást. Az igazi autókhoz hasonlóan biztonsági övvel is felszerelték a kocsikat, amelyeket az elindulás előtt mindenképpen be kell csatolniuk a járművezetőknek.

Szintén örömre ad okot, hogy a város vezetésének felajánlásaként a mindenkori első osztályosokat vendégül láthatják, így mintegy ötszáz fiatal ismerkedhet meg az alapokkal.

– A kezdeményezéshez a szomszédos Dorog önkormányzata is csatlakozott. Ennek megfelelően hét osztály látogat el majd hozzánk – mondta.

A programra érkező vendégeket barátságos légkör fogadja: elsőként rövid, de tartalmas KRESZ oktatáson vehetnek részt a gyermekek, akik megismerkednek a területen található jelzőtáblákkal és forgalmi jelzésekkel. Miután megszerezték az új ismereteket, limitált kiadású autókkal 15-20 percig szelhetik a pályát.

15-20 percig szelték a pályát (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

Végezetül a személyzet elkészíti a résztvevők egyedi, arcképes igazolványát, amellyel örök élményként maradhat meg emlékezetükben a parkban eltöltött idő. Mint megtudtuk, nyáron KRESZ tábort szerveznek, ahol a vezetésen kívül csoportos foglalkozásokat szerveznek a résztvevőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában