időjárás

2019.01.04. 20:05

Megérkezett megyénkbe a havazás: erre figyeljenek a közlekedők

A téli időjárás beköszöntével a közlekedőknek fel kell készülniük a megváltozott útviszonyokra.

Kemma.hu/police.hu

Pécs, 2018. január 15. Járdát tisztít egy hókotró Pécsen 2018. január 14-én. MTI Fotó: Sóki Tamás

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Sóki Tamás

Az idokep.hu tájékoztatása szerint az idei év első komolyabb havazása várható a hétvégén. Észak és északnyugat felől egy tőlünk északkeletre örvénylő ciklon melegfronti csapadékzónája éri el hazánkat, emiatt kiadós csapadék érkezhet, mely a felettünk lévő fagyos légtömegnek köszönhetően túlnyomóan hó formájában hullhat le. A legfrissebb előrejelzések alapján a lehulló hómennyiség Komárom – Esztergom megyében a 3-6 centimétert is elérheti.

A havazás mennyisége megyénkben a 3-6 centimétert is elérheti (Fotó: idokep.hu)

Ilyen időjárási viszonyok közepette a köd, a havazás, a nedves és csúszós utak mindennapossá válhatnak. Főleg éjszaka jellemző lesz a fagypont körüli hőmérséklet. A rendőrség tájékoztatása szerint a száraz és nedves útszakaszok hirtelen válthatják egymást, ami fokozott óvatosságot és figyelmet kíván a sofőröktől. Fontos, hogy nagyobb követési távolságot tartsunk és lassabban vezessünk, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata. Rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatók.

Az izzók fényereje sokévi használat után akár a felére is csökkenhet. A különböző szennyeződések, sár és vízpermet jelentősen ronthatják a fényerőt, ezért rendszeresen ellenőrizni kell a fényszórók állapotát.

Havas, latyakos időben, amikor a járda mellett széles sávban áll vagy folyik a víz, nehéz átkelni az úttesten. A gyalogosok ilyenkor jellemzően arra figyelnek, hogy ne lépjenek bele a vízbe. Az autósoknak emiatt számítaniuk kell arra, hogy a járda szélén álló gyalogos a következő pillanatban lelép az úttestre és a jármű elé kerül. Emellett a gyalogosoknak is ügyelniük kell arra, hogy a mozgásuk kiszámítható legyen, ne teremtsenek váratlan, balesetveszélyes helyzetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában