újabb részletek

2018.05.22. 17:05

Intenzív osztályon van a Patarán fejbelőtt hagyományőrző

Újabb részletek derültek ki a szombat délutáni balesetről, ami a Tatai Patara várostrománál történt. A csatajelent során egy 61 éves cseh hagyományőrt talált el egy véletlenül kilőtt töltővessző. Úgy tudjuk a jobb szemén sérült meg a férfi.

Goletz-Deák Viktória

Szombat délután a fatális szerencsétlenség helyszínén helyszíneltek a rendőrök

Fotó: Szűr Annamária/24 Óra

A jobb szeme sérült meg annak a 61 cseh hagyományőrzőnek, akit szombaton, a Tatai Patarán talált el egy töltővesző. Ahogy azt korábban megírtuk, a rendőrség tájékoztatása szerint egy 30 éves férfi volt az, aki a nála lévő fekete lőporral betöltött és felporzott kovás puska csövében benne hagyta annak töltővesszőjét. A puska elsütésekor a kilőtt töltővessző megsebesítette a várjátékban szintén résztvevő cseh férfit, aki életveszélyesen megsérült. A helyszínen volt az Agostyáni Önkéntes Tűzoltó Egyesület is, akik a mentősöknek segítettek a sérült ellátásában.

– Ott álltunk a mentősök mellett biztosítottuk a helyszínt, ha esetleg valami kigyullad. Arra lettünk figyelmesek, hogy a tömegből kiabáltak, hogy megsérült valaki – emlékezett vissza az esetre Baranyai János tűzoltóparancsnok, aki akkor még azt hitte, hogy esetleg egy puska hátulja robbant fel, így a mentősökkel együtt ők is rohantak a helyszínre egy poroltóval. – Azt láttuk, hogy a jobb szeme be van kötve, és infúziót tesznek be neki. Mivel nem értett magyarul nem tudtak beszélni vele, de úgy láttuk, hogy magánál van, az épp szemével pislogott. Az egyik mentős megjegyezte, hogy szerinte a szemét nem lehet már megmenteni. Megkérdeztük, hogy miben segíthetünk, majd felrohantunk a hordágyért, és felvittük a sérültet a mentőautóhoz. Ott még stabilizálták az állapotát, majd elvitték a kórházba – mondta a tűzoltó, aki még akkor is azt hitte, hogy egy puska ütötte meg a vitéz szemét. – Csak másnap tudtuk meg, hogy egy töltővessző sebesítette meg a hagyományőrzőt. A helyszínen nem látszott, hogy bármilyen idegen tárgy lenne a fejében – magyarázta a parancsnok.

Szombat délután a fatális szerencsétlenség helyszínén helyszíneltek a rendőrök
Fotós: Szűr Annamária/24 Óra

A cseh hagyományőrt a tatabányai Szent Borbála kórházba szállították. Információink szerint ott életmentő műtéten esett át, lapzártánkkor még az intenzív osztályon ápolták. A tatai nyomozók a 30 éves szigetvári Cs. Gábort gyanúsítottként kihallgatták, ellene foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást. Úgy tudjuk, hogy a magyar vitéz beismerte tettét, és az eddigi vizsgálatok alapján nem merült fel az ittasság gyanúja.

A szigetvári hagyományőrzők közleménye

A szigetvári Zrinyi Mikós Hagyományőrző Egyesület elnöke, Horváth Róbert közleményt adott ki közösségi oldalukon, amiben többek között a következők szerepelnek:

Először is mielőbbi gyógyulást kívánok magam és a csapat nevében a sérült hagyományőrző barátunknak.

Megállapítottuk, hogy egy figyelmetlenségből adódó baleset történt, annak ellenére, hogy Munka és Balesetvédelmi oktatásban vett részt mindenki, amit az aláírásával megerősített. Természetesen szó sincs arról, hogy töltött pirotechnikai eszközt használt volna vagy szándékosan rálőtt volna valakire. Az elmondása szerint figyelmetlenségből valószínű, hogy a töltővesszőt mellé dugta így a csőbe került az verődött vissza a várfalról, majd sérülést okozott. A tagtársunkkal együtt nagyon sajnáljuk a történteket. Természetesen a szervezővel egyeztetve anyagilag is segítjük a sérült ellátását.

A Patarán egyébként nem éles fegyverekkel idézik meg a török kori csatákat, golyó nincs is a puskákban, csupán annyi lőpor, hogy legyen hangja és füstje a lövéseknek. A hagyományőrzők még így, golyó nélkül sem céloznak az emberre, rendre a levegőbe, a magasba „lőttek”.

Zombori Mihály a rendezvény főszervezője elmondta, hogy a Patarán minden évben megtesznek mindent, hogy elkerüljék a baleseteket, sérüléseket. Például már a rendezvény kezdete előtt komoly balesetmegelőzési, biztonságtechnikai oktatást kapnak a résztvevő hagyományőrzők. Így történt ez most is: az aláírásukkal is igazolták, hogy részt vettek a képzésen, amelynek célja hogy a csatajelenetek, bemutatók a korhű és hiteles előadásmód mellett a lehető legbiztonságosabbak is legyenek.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában