Hóhelyzet

2023.12.23. 07:32

Ismét fehérbe borult megyénk jelentős része: vajon fehér karácsonyunk lesz?

Megyénk nagy részében újabb hózuhatagra kelhettünk a korai órákban, hiszen reggel szelíden, de sűrűn hulló hópelyhekkel indult a nap.

Kemma.hu

Ismét visszatért a télies, havas időjárás megyénk területére, de vajon számíthatunk-e fehér karácsonyra az idén?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a Dunántúl nyugati, déli megyéit leszámítva több helyen is kifehéredhet a táj. Síkvidéken jellemzően 3 centiméter, kisebb körzetekben akár 5 centimétert meghaladó vastagságú lehet frissen kialakuló hóréteg, míg a magasabban fekvő tájakon ez néhol elérheti, meghaladhatja az 5-10, néhol akár 15 centimétert is. Napközben délnyugat felől enyhülés valószínű, emiatt a hó fokozatosan olvadásnak indul, a havazás lassan korlátozódik északkelet felé, így nem valószínű, hogy fehér karácsonyra ébredhetünk a holnapi nap folyamán. 

Várjuk olvasóink havas, netán hóemberes fotóit a [email protected] email-címre. Kérjük, a kép mellé írjátok oda azt is, hogy hol készült a felvétel!

Az Utinform.hu tájékoztatása szerint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém vármegyében valamint Bicske és Kápolnásnyék környékén havazik, havas eső esik Fejér vármegye jelentős részén, a Balaton déli partján, valamint Paks és Pécs környékén, a Duna-Tisza köze déli részén továbbá Vác és Tárnok térségében. A Dunántúl többi részén eső esik, a Dunától keletre egyelőre csapadékmentes az idő.

Az M7-es autópálya valamint az M44-es autóút burkolata vizes, a gyorsforgalmi utak a Dunántúl többi részén valamint az M3-as autópálya Pest és Heves vármegyei szakasza sónedves, az M30-as autópálya nedves. A fő- és mellékutak a Dunántúl havazással érintett területein jellemzően latyakosak, hókásásak. Az ország déli volán vizesek, nedves az utak, a délnyugati területeken, a középső országrészben és az Északi-középhegységben sónedvesek.

Mosonmagyaróvár és Tatabánya térségében az erős havazás miatt csökken a látótávolság, 100 és 300 méter közé. Minden máshol kielégítőek a látási viszonyok.

Kardos térségében erősebb széllökések tapasztalhatóak, de Tatabánya és Kápolnásnyék környékén, valamint a Duna vonalától keletre többfelé, Monor és Cegléd térségében, a Jászságban, Maros-Körös közé eső területen, a román határ mentén továbbá az északkeleti országrészben közepes erejű a szél.

A hőmérséklet -3 és +3 fok között változik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!