Időjárás

2023.01.10. 13:08

Dobogókőn már havazik, tomboló szél miatt adták ki a riasztást

Dobogókőn az esőzést felváltotta a havazás, ott már kifehéredett a táj is. A megye több járására a viharos szél miatt a citromsárga riasztást is kiadták.

Kemma.hu

Megállás nélkül szakad az eső megyénk térségében. A csapadék a magasabb tájakon már havazásba is átváltott. Ezt igazolja az Útinform dobogókői webkamerája, ahol jól látható, hogy már kifehéredett a táj és az utak is. Az Extrém Időjárás Facebook-oldalán adott tájékoztatást arról, hogy a Pilis/Visegrádi-hegység teteje már fehéredik.

Az Útinform legfrissebb információi szerint A délkeleti országrész kivételével szinte mindenütt esik, vagy szemerkél az eső, Dobogókő magasabban fekvő területein havazik. A gyorsforgalmi, valamint a fő- és mellékutak burkolata mindenhol vizes, nedves, a havazással érintett területeken a burkolat felszíne latyakossá vált, szórása folyamatban van. A látási viszonyok általában jók, elvétve párás a levegő. A Dunántúl túlnyomó részén közepes erejű szél fúj (30-39 kilométer/óra), de Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém vármegyék térségében, valamint Marcali és Nagyatád környezetében erős (40-59 kilométer/óra) széllökéseket is mértek. Vas megyében, Keszthely és Tapolca környékén pedig viharos erejű az északnyugati szél . Az ország többi részén szélcsend van, vagy gyenge a légmozgás. A hőmérséklet 4 és 7 C fok között változik.

 

Ma kiemelten a Dunántúlon kell nagy területen viharos (60-75 kilométer/óra, a Bakonyban akár 80-90 kilométer/óra) széllökésekre számítani. Alacsonyabb valószínűséggel az ország középső területein (Pest, Bács-Kiskun vármegyék), illetve délután az északkeleti, szélre érzékeny tájakon is előfordulhat időnként 60-70 kilométer/óra körüli széllökés. Este fokozatosan veszít erejéből a légmozgás, ezt követően kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Komárom-Esztergom vármegye több járására is kiadta az elsőfokú riasztást a viharos szél miatt. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer/órát is.

Forrás: met.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!