időjárás

2020.01.21. 20:29

Megnéztük a Turulnál az autósok nagy mumusát: videón, ahogy mindent beterít a köd

A tartós köd még legalább egy napig nehezíti a közlekedést, emellett ónos esőre, és hószállingózásra is számíthatunk.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Az Útinform esti tájékoztatása szerint továbbra ködfoltok nehezítik a közlekedést Tatabánya, Balassagyarmat, Gyöngyös, Makó és Nyíregyháza térségében. A nyugati határ mentén, Sopron és Szombathely körzetében, aztán Dunaújváros, Heves, Hódmezővásárhely, Gyomaendrőd és Kisvárda közelében közepes, 100 és 300 méter közötti a látótávolság. A sűrű köd miatt rosszak, 100 méter alattiak a látási viszonyok Csorna és Sárvár környékén.

Olvasóink mondták

Facebook-oldalunkra is rengeteg hozzászólás érkezett a megyére leszálló ködről a reggeli cikkünkhöz. Egyik olvasónk például beszámolt arról is, hogy a felezővonalat sem látta a kocsi előtt. Más hozzászólók elmesélték, hogy a fűtés, illetve út közelében történő avarégetés miatt még több a füst, ami tovább csökkenti a látótávolságot

Akár néhány száz méteren belül is lecsaphat ránk a sűrű köd. Kedd délután Tatabányán, a Turulhoz vezető úton néztük meg, mennyit számít, ha magasabban fekvő területre hajtunk

Az ország többi részén jók a látási viszonyok, csak elszórtan jeleztek párásságot. A gyorsforgalmi utak burkolata túlnyomórészt a kiszórt sótól nedves, de az M1-es lébényi, az M3-as gödöllői és káli szakaszán száraz az útfelület. A fő- és a mellékutak jellemzően sónedvesek, de vannak már, főleg a Dél-Dunántúlon és az Észak-magyarországi régióban száraz útszakaszok is. Általában szélcsend van, de helyenként (Fonyód, Szolnok, Nyíregyháza és Debrecen körzetében) gyenge (10-29 km/h) a légmozgás. A hőmérséklet -5 és 0 fok közötti, a leghidegebbet a Mátrában, Gyöngyös térségében mérték.

A tartós sűrű köd miatt továbbra is citromsárga, első fokú figyelmeztetés van érvényben Komárom-Esztergom megyében és az ország nagy részén, tájékoztat az Országos Meteorológiai Szolgálat.. A figyelmeztetés január 22-én szerdán is érvényben lesz majd.

Előreláthatólag szerda délutánig folytatódik a borult, párás, többfelé sűrűn, zúzmarásan ködös idő. A borult területeken ónos szitálás, hószállingózás kialakulhat. Szerda délutántól, estétől, egy hidegfront hatására egyre nagyobb területen számíthatunk a felhőzet felszakadozására a látásviszonyok jelentős javulására.

Nem mindegy, hogy vezetünk a ködös, nedves időben. A rendőrség életmentő tanácsait minden autósnak érdemes megfogadni, ha a ködös időben útnak indul. Külön ki kell emelni a ködlámpa használatának szabályát,amelyről a KRESZ egyértelműen kimondja, hogy csak abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják. Érdemes tehát körültekintőnek lenni és figyelni arra, hogy amint a korlátozott látótávolság megszűnik (a köd feloszlik), vegyük is vissza.

Egy-egy csúszósabb szakaszon egy hirtelen manőver veszélyes lehet, ahogy a nem megfelelően mgválasztott sebesség is. A követési távolságot ilyenkor különösen fontos betartani, hiszen ilyenkor a féktávolság a többszörösére nőhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!