meglepő

2018.09.10. 17:30

Különleges természeti jelenséget okoz a szeptemberi meleg Tatán

Érdemes minél hamarabb elsétálni Tatán a Fényes-fürdő felé, ugyanis a gesztenyefák másodszor is virágba borulnak idén, ami nem megszokott jelenség. Bár a szakértő szerint ebből termés már nem lesz, látványnak azért különleges az őszi gesztenyevirágzás.

P. P.

Forrás: shutterstock

Különleges természeti jelenségnek lehetnek szemtanúi azok, akik ezekben a napokban végigmennek azon a fasoron, mely a Fényes-fürdőre vezet. Gyalog, kerékpárral vagy gépjárművel – mindegy. Ámbár az autók vezetése közben nehezebb észrevenni azt a csodát, ami a tatai gesztenyefák lombkoronáin figyelhető meg.

Köztudott, hogy a szelíd- és vadgesztenyék egyaránt tavasszal virágoznak. Több mint harminc évvel ezelőtt még május végén is teljes pompájukban virítottak, a globális felmelegedés következtében mostanában előfordult már, hogy április közepén lehullatták szirmaikat. Az viszont sem évtizedekkel ezelőtt, sem pedig mostanában nem volt jellemző, hogy az ősz legelső hónapjában másodszor is virágot bontsanak. Márpedig a napokban ez ismét megtörtént.

Fodermayer Ágnes, a Városgazda Kht. parkfenntartási részlegének vezetője szerint ez nem egyedi jelenség, de kétségtelen, hogy nem ismétlődik meg minden évben. Nem tudni, hogy meddig lesznek láthatók az új virágok az Által-ér bal partján, de az biztos, hogy ezekből már nem lesz gesztenye.

Fotó: Palásti Péter/24 Óra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!