Különleges

2018.09.13. 20:42

Optikai csalódás: halo jelenséget videóztak Dorogon

Kedden különleges természeti jelenségnek lehettek tanúi azok, akik bátorkodtak a Napba nézni. A halo-jelenségnek nevezett optikai csalódásról videó is készült.

Kemma.hu

Artwork of star party – a group of people meeting with telescopes to share their admiration of the night sky and astronomy. The people are seen in silhouette against the star clouds of the Milky Way.

Forrás: Shutterstock

A szeptemberi meleg és napos időnek hála különleges égi tüneménynek, a halo jelenségnek lehettünk szemtanúi a héten, ezúttal Dorogon.

A halo görög eredetű szó, mely a Nap vagy a Hold körül megjelenő optikai csalódásra utal. Több típusa létezik, azonban mindet a 8–12 kilométer magasban képződő fátyol- és pehelyfelhőkben levő jégkristályok okozzák a felső troposzférában. A kristályok változatos alakja és különös rendeződése, valamint a fénysugarak beesési szöge egyaránt felelős a megfigyelt haló típusáért.

A fénysugarak visszaverődhetnek a hatszöges formavilágú jégkristályok belső vagy külső lapjairól vagy megtörhetnek bennük, mint a vízcsepp esetén a szivárvány keletkezésekor. A látvány lehet rövidke (pár másodperces), vagy tarthat több órán át.

A légiforgalom növekedésével a jelenség egyre gyakrabban megfigyelhető a kondenzcsíkok miatt keletkező mesterséges felhőknél is.

A jelenség kedden Dorogon tűnt föl, melyet Tóth Krisztián vett fel videóra és feltöltötte a világhálóra is:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában