adóbevallás

2018.01.20. 20:04

Adóváltozás: ne ijedjen meg, ha a munkáltatója nemet mond

Az idén a munkáltató helyett is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal készíti el a személyijövedelemadó-bevallásokat. A tervezeteket számos formában kérhetik ki a magánszemélyek. Megyénkben több mint tízezer embert érint a változás.

Szűr Annamária

Doktor Imre Zoltán adószakmai sajtóreferens

Fotó: Puskás Alexa

Az idén januárban már nem kell nyilatkozni arról, hogy a munkáltató készítse-e el az adóbevallást, ugyanis megszűnt ez a lehetőség. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden munkavállalónak könyvelőt kellene keresnie, vagy saját magának elkészítenie a bevallást, ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azoknak is elkészíti külön kérés nélkül a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét, akik ezt nem kérik. A részletekről Doktor Imre Zoltánt, a vámhivatal megyei sajóreferensét kérdeztük.

– Az adóbevallási tervezetben szereplő adatokat célszerű összehasonlítani a 2017-es évről szóló összesített igazolás tartalmával. Az M30-as igazolást a munkálta adja ki. Ha a munkabér összege és a levont adóelőlegek egyeznek, nincs is további teendője a munkavállalónak. Természetesen módosításra is van lehetőség, azt viszont tudni kell: a NAV elkészített tervezet május 22-én érvényes adóbevallássá válik, ugyanis az a benyújtási határidő – részletezte az adóügyi sajtóreferens, akitől azt is megtudtuk, hogy kibővült azok köre is, akik élhetnek ezzel.

Az úgynevezett áfás magánszemélyek, vagyis azok, akik általános forgalmi adó megfizetésére kötelezettek (sokan például ingatlan-bérbeadásnál választják, ha gazdasági társaságnak adják bérbe az ingatlant) és az őstermelők előtt is nyitva áll ez az lehetőség, ahogy azok előtt is, akik például több munkahelyen dolgoznak. Nekik az összes munkáltatói igazolással kell összevetniük a tervezetet.

Azok, akiknek van Ügyfélkapuja, már március 15-én megnézhetik a NAV által készített tervezetet. Azok, akiknek nincs, postai úton kérhetik kaphatják meg azt. Ezek kiküldését március 19-ig kérhetik, és március 28-án kezdi majd kiküldeni az adó- és vámhivatal. SMS-ben (0630344-4304-es számra kell elküldeni az adóazonosító jelet és a születési dátumot az alábbi formátumban, szóközöket hagyva közöttük: SZJA adóazonosítójel ÉÉHHNN), a NAV honlapjáról elérhető űrlapon online, vagy az onnan letölthető formanyomtatványon postai úton, levélben kötetlen formában, az ügyfélszolgálati irodákban személyesen, valamint a 1819-es számon elérhető Általános Tájékoztató Rendszeren.

Több mint tízezer embert érint megyénkben

Az adó- és vámhivatal 2017-ben 154 ezer adóbevallás-tervezetet készített megyénkben. Az, hogy az idén megszűnik a munkáltatói adómegállapítás, mintegy tízezer embert érint szűkebb hazánkban. Ők is használhatják NAV által elkészített tervezetet. Mindehhez csak Ügyfélkapura van szükségük, ahhoz pedig csak személyigazolvány és egy érvényes email cím. Már nem csak a NAV-nál és a kormányhivatalokban lehet ügyfélkaput nyitni, hanem több járási hivatalban is: Kisbéren, Tatán, Komáromban és Oroszlányban az ügyfélszolgálati irodákban. A vállalkozások azt is kérhetik, hogy a NAV kitelepüljön és ügyfélkaput nyisson alkalmazottaiknak. Kisbéren például már két cég is jelezte, élne ezzel a lehetőséggel.

– Szintén fontos információi, hogy az adó 1+1 százalékéról akkor is lehet rendelkezni, ha a NAV készíti el a magánszemélyek adóbevallás-tervezetét. Ez esetben akár papíron, akár az eSZJA internetes felületén, az eszja.nav.gov.hu-n lehet jelezni, hogy kinek szeretnék felajánlani az egy százalékokat – tette hozzá Doktor Imre Zoltán.

(Borítókép: Doktor Imre Zoltán adószakmai sajtóreferens; Fotós: Puskás Alexa)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!