Téligumi-teszt

2017.10.16. 07:28

Ezek a legjobb abroncsok havon, jégen, vizes úton

Nagyon nem mindegy, milyen téligumi van az autón. Hogy ne vészhelyzetben derüljön ki a gyengébb teljesítmény, a német és az osztrák autóklub az idén is tesztelte az abroncsokat.

Sz. A.

A német és az osztrák autóklub is tesztelte a téli abroncsokat, az eredményeket pedig érdemes alaposan áttanulmányozni, hiszen vénasszonyok nyara ide vagy oda, lassan itt lesz az ideje a gumicserének. Ahogy arra a megyei rendőr-főkapitányság is felhívta a figyelmet, a rövidebb nappalok, csapadékosabb időjárás, a hajnali-kora reggeli órákban párás-ködös idő nehezítheti a járművezetők mindennapjait.

– Az ősz velejárói a lehullott falevelek is, amelyek főleg nedvesen, vizesen a jeges úthoz hasonlóan csúszóssá teszik az úttest felületét. Erdős, fákkal szegélyezett úttesten közlekedve, ezért fokozottan figyelni kell az úttestre hullott falevelekre is – tette hozzá Gányai Balázs rendőrségi szóvivő.

Visszatérve az abroncstesztekre: a német autóklubnál, az ADAC-nál a A 195/65 R15 T meretű gumiknál a Continental WinterContact TS 860 kapta a legjobb értékelést, de mellette csak két abroncs érdemelte ki a jó minősítést: az Esa+ Tecar Super Grip 9 és a Kleber Krisalp HP3.

Az értékelésekben megjelenő kifejezések jelentése

Minél alacsonyabbak a számok, annál jobb az abroncsok eredménye).

Gut: jó; Befriedigend: kielégítő; Mangelhaft: nem megfelelő; Ausreichend: elégséges

Trocken: száraz; Nass: nedves; Schnee: havas; Eis: jeges (útviszonyok)

Geräusch: zaj, Verbrauch: fogyasztás; Verschleiß: kopás.

 

 

 

A195/65 R15 T meretű gumik eredménye az ADAC-nál
Forrás: ADAC

 215/65 R16 H abroncsoknál jó értékelést csak a  Dunlop Winter Sport 5 kapott, a legtöbb vizsgált gumit teljesítményét azért még kielégítőnek találták a tesztek során.

A 215/65 R16 H abroncsok tesztje. Itt is az alacsonyabb számok mutatják a jobb eredményeket.
Fotós: ADAC

Az ADAC-hoz hasonló, sőt azonos eredményre jutott az ÖAMTC is a legelterjedtebb, legáltalánosabb abroncsok tesztjében.

(Nagykép: Shutterstock)

Címkék#autósok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!