dicsőségtabló

2018.01.21. 19:32

A legkisebb megyéből indulva is a legnagyobbak közé jutottak

Magyarország legkisebb megyéje Komárom-Esztergom, ennek ellenére szép számmal akadnak olyanok, akik innen indulva roppant magasra törtek.

Barcs Bence

Berki Krisztián (Tatabánya)

A betűrend miatt listánk első helyére került, de egyébként is ő az, akit talán senkinek sem kell bemutatni. Jelentéktelen labdarúgómúlt (négy élvonalbeli mérkőzésen nyolc kapott gól a Diósgyőr és a Siófok tartalékkapusaként) után egy sérülés miatt hagyott fel a futballal, majd 2007-től három éven át a Ferencváros vezérigazgatója volt (ehhez az időszakhoz fűződik a csapat feletti angol hatalomátvétel is). 2010-ben lemondott, azóta főállású celeb, néha műsort vezet, néha az Édes életben láthatjuk, néha pedig a Távol-Keleten próbál taxit fogni tört angolsággal. Szponzorai és partnerei révén a megélhetésre sincs gondja.

Dávid Ilona (Tata)

Dávid Ilona maga is meg szeretné tanulni a motorvonatok vezetését. Forrás: MW

A MÁV-Start Zrt. Dunaalmáson felnőtt elnök-vezérigazgatója a Forbes magazin listáján az ország legbefolyásosabb üzletasszonya lett, de (talán munkahelye iránti tiszteletből is) gyakran részesíti előnyben a vonatokat a gépkocsival szemben – a nemzetközi konferenciákra például szinte mindig vasúton utazik. A közeljövőben erre lesz is alkalma, hiszen beválasztották a Nemzetközi Vasútegylet Európai Vezető Bizottságának tagjai közé.

Hernádi Zsolt (Tarján)

Az ország egyik legnagyobb közlekedési cége mellett az ország legnagyobb olajipari vállalatának irányításáért is egy Komárom-Esztergom megyéből származó üzletember felel, mégpedig a tarjáni Hernádi Zsolt, aki 2001 óta áll a MOL Nyrt. élén. Sokáig nem hagyhatta el Magyarországot, hiszen nemzetközi elfogatóparancs volt ellene érvényben, sőt, ősszel folytatódott az a per is, amely során a horvát legfelsőbb bíróság a MOL és a horvát INA olajipari vállalat 2008-as frigyének körülményeit vizsgálja.

Hernádi Zsolt személyében tarjáni születésű üzletember irányítja a MOL Nyrt.-t
Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Kinizsi Ottó (Tatabánya)

A Barátok közt című sorozatban ismerte meg az ország, ő játszotta Novák Laciék vajdasági származású örökbefogadott fiát, Balassa Imrét. Ottó azonban nem az akkori Jugoszláviában, hanem Tatabányán született, és a színészettel is a Jászaiban került kapcsolatba először. 1999-ben tűnt fel a Barátok köztben, és az országos ismertség mellett élete szerelmét is a szériának köszönheti: a nála nyolc évvel idősebb Deutsch Anitával 2004-ben házasodtak össze, két lányuk van. A tatabányai színész egyébként a mai napig sem szakadt el a sorozattól: annak digitális utómunkáiért felel.

Palik László (Tatabánya)

Több mint harminc éve került be a Telesport stábjába egy tatabányai fiatalember, Palik László. Tehetségének köszönhetően nem ragadt le a gólösszefoglalók vezetésénél: állandó partnerével, Héder Barnával vezették az Ötödölőt és a Lottó Show-t később a Forma 1-es közvetítések állandó hangja lett, Czollner Gyulával közösen néhány igen emlékezetes jelenettel ajándékozta meg a magyar televíziózást és az autósportért rajongókat. Ő maga is rajong a technikai sportokért, hét alkalommal szerepelt az autóversenyzés talán legnagyobb erőpróbájának tekinthető Dakar-ralin, 2001-től pedig kilenc éven át a Hungaroring Zrt. elnökeként tevékenykedett. Szakmán belül házasodott, feleségét, Marsi Anikót manapság a Tények bemondójaként lehet látni: emiatt a munka miatt költözött haza Magyarországra az évekig Spanyolországban élő Palik-család.

Pápai Joci (Tata)

Zsúfoltan telt a 2005-ös Megasztárban feltűnt Pápai Joci elmúlt egy éve: a tatai énekes előbb megnyerte a Dalt, amellyel kvalifikálta magát az Eurovíziós Dalfesztiválra, majd ott az elmúlt évek legjobb magyar eredményét elérve 8. lett Origo című dalával, ősszel pedig már a Sztárban sztár című műsorban láthattuk, melynek senki más nem fogta meg olyannyira a lényegét, mint ő. Humorral vastagon átitatott produkciói még az eddigieknél is nagyobb népszerűséget hoztak neki, és mi magunk is nyomon követtük teljesítményét hétről hétre. Joci 2018-ban sem szeretne lassítani, hiszen már javában tart 12 állomásos turnéja.

Rába Roland (Tatabánya)

Rengeteg emblematikus káromkodással gazdagították a magyar nyelvet és a tinédzser szubkultúrát az évezred elején a Jay és Néma Bob-filmek, de belegondolt-e már bárki is, kinek a szájából halljuk anyanyelvünkön a Jay által köpködött trágárságokat? Rába Roland hangját A ravasz, az agy, és a két füstölgő puskacső Winstonjaként lehetett megismerni, de valószínűleg a „Gyere, Néma Bob! Megyünk Hollywoodba!” felkiáltásra többen emlékeznek. A mai napig sokat foglalkoztatják a 44. évét taposó tatabányai színművészt, akinek friss produkciója, a Paraziták a paradicsomban a tervek szerint az év elején kerül a magyar mozikba. Rába Roland egyébként jó emlékeket őriz szülővárosáról és alma materéről, az Árpád Gimnáziumról, ezt néhány éve nekünk is kifejtette.

Rába Roland 2016 elején rendezőként tért vissza a Jászaiba
Fotós: MTI/Bodnár Boglárka

Reviczky Gábor (Tatabánya)

Az ország egyik legnépszerűbb, legkedveltebb színésze, kellemes orgánumát elég egyszer hallani, hogy soha ne felejtsük el. Emblematikus színházi- (így például A dzsungel könyve Baluja) és filmszerepei (itt talán elég Gabent megemlíteni az Üvegtigrisből) 2012-ben Kossuth-díjat értek a színművésznek, de a tévénézők is jól ismerik: sokak szerint Jack Nicholson, Tommy Lee Jones vagy Robert de Niro más szinkronhanggal nem is az igazi. Sokat jelent neki szülővárosa, ezért egy évvel ezelőtt narrátorként közreműködött egy Tatabányát bemutató kisfilmben.

Reviczky Gábor
Forrás: MTI

Schilling Kolos (Tata)

A 45. évében járó, pályafutását kalapok tervezésével kezdő stylist készítette (Szivek Tímeával közösen) Pápai Joci emlékezetes, a 2017-es kijevi Eurovíziós Dalfesztiválon viselt kosztümjét, a fémszálakkal átszőtt huszármentét, amelynek 160 darab gombját a főpróbát megelőzően a saját kezével varrta fel a ruhára – majdnem 12 órát szánva a műveletre.

– Joci bátyjával együtt kajakoztunk, innen az ismeretség. Mégsem mondhattam nemet egy földim felkérésére – mondta az egyik bulvárlapnak a tatai stylist. Kolos felel egyébként a Nemzeti Vágta versenyzői által viselt kosztümökért is, és a nemzetközi színtéren is jól cseng a neve: hozzá köthetők például a számtalan magyar színészt, többek között Marozsán Erikát és Pikali Gerdát felvonultató, 2014-es Styria, valamint az ugyancsak Marozsánnal (és listánk egy másik szereplőjével) készült Paraziták a paradicsomban című filmek jelmezei is.

Szijjártó Péter (Komárom)

Szűkebb hazánk nemcsak az ország legnagyobbjai közé tartozó vállalatok vezetőinek, de az egyik legismertebb magyar politikusnak tartott Szijjártó Péternek is a szülőföldje. A külgazdasági- és külügyminiszter Komáromban látta meg a napvilágot, de az érettségi vizsgáját Győrben tette le, és innen indult meg politikai pályafutása is. 2014 ősze óta a külügyek legfőbb felelőse.

Komáromból indulva vált befolyásos politikussá
Fotós: MTI/Bruzák Noémi

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!