karácsony a világ körül

2017.12.26. 15:25

Előbb újév, aztán karácsony: az örményeknél ilyen rendhagyóak az ünnepi szokások

Sophie Nersisyan, A Vértes Agorája örmény önkéntese elmesélte, milyen is az újévi fa, és azt is megtudtuk, mit szimbolizál a mazsola a rizsszemek között.

Szénási Szimonetta

Sophie örményül kíván boldog karácsonyt az olvasóknak: Շնորհավոր Ամանոր և Սուրբ Ծնունդ

Fotó: Dallos István

Sophie országában a mienktől merőben eltérőek a szokások. Örményországban a karácsonyt újév után ünneplik. A 13. századig, az örmény új kalendárium bevezetéséig a karácsony még náluk is új év kezdete előtt volt, amit január 13-án ünnepeltek, majd megfordult a sorrend – magyarázta el az okot. Így az újévkor felkerült dekoráció és az akkor feldíszített fa karácsonykor is megmarad – tette hozzá.

A kétnapos karácsony január 5-én este kezdődik, ami náluk főként gyülekezeti ünnep.Az apostoli egyház alkonyati szertartásán a gyertyák meggyújtásával a betlehemi csillagot jelképezik.

Sophie örményül kíván boldog karácsonyt az olvasóknak: Շնորհավոր Ամանոր և Սուրբ Ծնունդ
Fotós: Dallos István

Az emberek a lelkipásztor által megáldott gyertyákat hazaviszik, amiknek megőrzik a lángját másnapig. Január 6-án, Jézus Krisztus keresztelésének ünnepén egy felszentelt keresztet merítenek a szenteltvíz alá.

Az ünnep idején az örmény apostoli egyház feje beszédeket tart az egyház központjában, amit a televízióban is közvetítenek.

A január 6-i egyházi szertartás után a család összegyűlik, és együtt ünneplik Jézus születését. Ezen a napon a hagyományoknak megfelelően bort, halat és mazsolás rizst szolgálnak fel, ahol a rizs a világban élő embereket, míg a mazsola a kereszténységet terjesztő apostolokat szimbolizálja.

Sophie és olasz önkéntestársa, Eleonora most először töltik az ünnepet Magyarországon
Fotós: Dallos István

Karácsonykor az emberek úgy köszöntik egymást: „Krisztus megszületett és kihirdettetett”, a válasz pedig: „Ez egy valódi örömhír neked és nekünk egyaránt”.


Sophie és olasz önkéntestársa, Eleonora Occhipinti számos nagyszerű programot valósítottak meg a városban, például rendhagyó angolóráka tartottak a helyi gimnazistáknak, elindítottak egy szintén angol nyelvű társalkodóklubot, és az ő ötleteik alapján újult meg A Vértes Agorája játszószobája is. Emellett Sophie és Eleonora azt a 10 dolgot is megosztotta olvasóinkkal, amiket a legérdekesebbnek találtak bennünk, magyarokban.

Ha pedig kiváncsi, hogy telik egy igazi szicíliai karácsony, Eleonorától azt is megtudhatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!