visszatekintő 2017

2017.12.31. 16:58

Ábris, a mindössze egyéves kis harcos ezrek példaképévé vált az idén

Az SMA-val hősiesen küzdő apróság, Béry-Januskó Ábris és édesanyja, Flóra igazán sorsfordító eredményeket értek el az elmúlt évben.

Szénási Szimonetta

Fotó: Johnny Izing Photography

Ha Béry-Januskó Ábrist egy szóval kellene jellemeznem, azt mondanám: hős. Ugyanis ez az akkor még csak pár hónapos pici ember bátran vette fel a harcot gyógyíthatatlan betegésével, az SMA-val, és ő kerekedett felül.

De ugyanakkora hős az édesanyja, Flóra is, aki nem rettent meg a rá váró óriási feladattól, és tűzön-vízen átvitte akaratát, hogy a kisfia élhessen. A fiatal anya erős jellemét bizonyítja az is, hogy visszatekintve 2017-re, a gondok ellenére nagyon pozitívként értékeli azt.

– Nagyon nehéz év volt, tele megpróbáltatással, de az összefogás és a szeretet, ami körülvett minket, példaértékű – foglalja össze Flóra.

Flóra szó szerint a világot is kifordította a négy sarkából kisfiáért

Az évkezdet mondhatni problémamentes volt, bár az anyuka már akkor látta, hogy kisfia nem úgy fejlődik, ahogy kellene. Számos orvosnál megfordultak, felkerestek ortopédust és Dévény-tornával foglalkozó szakembert is, de akkor mégcsak legyintettek: nyugalom, a kicsi csak lusta, esetleg enyhén hipotón, azaz izomgyenge.

Majd márciusban kiderült, hogy sokkal nagyobb a baj, Ábris a gyógyíthatalan gerincvelői izomsorvadással, SMA-val született, és az orvosok mindössze 20 százalék esélyt jósoltak annak, hogy a kisfiú megéri az egyéves kort.

– Ez volt a mélypont – mondta az édesanya –, de áprilisban, egy héttel a diganózis után már elolvastam minden létező szakirodalmat és interneten fellelhető cikket a betegségről, és tudtam, milyen úton kell elindulnunk – tette hozzá.

Egy dolog mindig biztos volt: Ábris mosolya

Flóráék útja nem volt zökkenőmentes, sőt. Hiába írták a nemzetközi szaklapokban, hogy van kezelés, mivel Magyarországon nem alkalmazzák, így az édesanya mindenhol falakba ütközött.

„Az orvosok elküldtek, mondván, töltsek annyi időt a kisbabámmal, amennyit csak tudok, használjak ki minden percet” – emlékszik vissza szomorúan Flóra, majd hozzáteszi, hogy már akkor tudta, hogy nem adja fel, hiszen Amerikában tudnák kezelni a fiát, csak sajnos elképesztő összegért.

Megalapította Ábris alapítványát, és hihetetlen aktivitással segítőket toborzott maguk mellé, így rövid időn belül több ezer embert ért el a történetük. Rengeteg jótékonysági rendezvényen, különféle gyűjtőpontokon adakoztak a jólelkű támogatók, akik mind egy emberként szorítottak a pici gyógyulásáért, de az amerikai gyógykezelés árát így is lehetetlenségnek tűnt összeszedni.

Májusban aztán felcsillant a várva várt reménysugár egy Belgiumban zajló program formájában. Sajnos ebben a hónapban egy komoly veszteség is érte a családot, Flóra nagymamája eltávozott.

„Búcsúzóul még elmondta: inkább ő, mint Ábris. Hiszem, hogy azóta őrangyalként vigyáz a kisfiamra”– vall a szeretett mamáról Flóra.

A belga program egy új fejezetet nyitott anya és fia életében, akik június óta kettesben járják a világot. Nemcsak Belgiumba jutottak el – ahol eddig öt injekciót kapott Ábris –, de megismerkedtek egy olasz doktornővel is, akitől Flóra szintén sokat tanult.

– Júliusban ünnepeltük Ábris születésnapját, ami hatalmas buli volt. Augusztusban megkapta a negyedik injekcióját, aztán szeptember mondhatni a lehiggadásról szólt. Akkor alapítottam meg a második alapítványt a magyar SMA-s betegekért. Októberben pedig már Olaszország volt az úticélunk, ahol egy nagyon profi doktornőtől tanulhattam különféle speciális technikákat – összegezte Flóra az őszi programokat.

Ábris az úszásnak köszönhetően is sokat fejlődött

Novemberben és decemberben már egy új menetrend szerint teltek Ábris napjai, amiben rengeteg torna és úszás volt, ezzel is segítve a mind gyorsabb fejlődést. Az injekciós kezelés pedig a vártnál sokkal jobb ütemben haladt, az édesanyától megtudtuk, hogy az orvosok minden alkalommal meg voltak döbbenve, mennyit fejlődött a kisfiú.

Decemberben aztán az első havazás és a mikulás érkezése zökkentette ki Ábris hétköznapjait. Az akkor még előttünk álló karácsonyozásról is beszélgettünk az anyukával.

– Nálunk sosem volt nagy az ünneplés karácsonykor, de ez az év összehozta a családot – mondta el Flóra.

Idén Ábris anyai nagyapjánál töltötték a szentestét, majd karácsonykor Flóra szülei, Ábris édesapja és a család barátai is meglátogatták őket.

Ábrisé igazi sikertörténet: a szeretet, a tenni akarás és az összefogás erejének gyönyörű története, ami nemcsak erről a bátor kisfiúról, de a kitartó, akadályt nem ismerő édesanyáról, rajtuk kívül pedig még több ezer emberről is szól, akik valamilyen formában támogatták őket ezen a nehéz úton.

Azt gondolom, mind példát vehetünk a sok önzetlen segítőről, és példát vehetünk Ábrisról is, akinek hasonló sikereket és boldogságot kívánunk 2018-ra!

 

(Borítókép: Johnny Izing Photography)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!