a múltról mesél

2017.11.08. 17:40

Ők az 1674-ig visszanyúló családfa ma is élő hajtásai

Ritka helytörténeti fotókkal és érdekes történetekkel érkeztek a díszvendégként meghívott vértestolnaiak a szomódi XI. Őszi Zene Fesztiválra.

P. P.

Üde színfoltja volt a XI. Őszi Zene Fesztiválnak Szomódon az a kiállítás, amit meghívott díszvendégként a vértestolnaiak készítettek. A művelődési ház kistermében német és magyar nyelven egyaránt sok érdekesség volt olvasható a közeli település múltjáról, a hajdan ott éltek munkájáról, életéről, szokásairól, hagyományairól.

Ám nem csak szavakkal, hanem ma már ritkaságnak számító fényképekkel is érzékeltették mindezt. Sokan alaposan szemügyre vették a faluban exponált legrégebbi fotót, mely 1909-ben egy olyan nyolcgyermekes házaspárt örökített meg, melynek asszonya tizenkétszer feküdt szülőágyon. Legidősebb és legfiatalabb utóduk között 23 év volt a különbség. Sok különbség fedezhető fel a régi és mai munkák között is, amit jól bizonyít a házfalat meszelő asszonyok megörökített mozdulata éppúgy, mint a kendertilolás, vagy a gangon történő fonalsodrás.

Búzer András és Szabó Renáta rokonaikat is megtalálták a családfán
Fotós: Palásti Péter

Legérdekesebb talán mégis az a családfa, melyen a ma is élő Bundschuh Katalin illetve Szám Antal és felesége, Szinger Mária felmenői láthatók 1674-ig visszavezetve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!