galéria

2017.11.17. 06:47

Az országban sehol máshol nem ápolják így a népi hagyományokat

Óvodai hangszersimogató címmel indult Komáromban az egyedülálló kezdeményezés, melynek célja, hogy a helyi óvodások megismerkedjenek a népi hangszerekkel.

Nagy T.

A hangszersimogató keretében évente kétszer, egyszer ősszel, egyszer pedig tavasszal Horsa István, az Ördöngös Népzenetanoda vezetője ellátogat a város nyolc óvodájába. Hétfőn a Csillag, valamint a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvodában járt a megyei príma díjjal kitüntetett népzenész, majd november hónapban a többi hat komáromi intézményben is bemutatja hangszereit.

– Régóta tanítom a népzenét és úgy látom, hogy minél kisebb korban kell megismertetni a gyerekeket a népi hangszerekkel és a népzenével, meglátásom szerint óvodás korban a legideálisabb. Ilyenkor elhozom magammal az összes népi hangszeremet és az óvodások nemcsak láthatják, hanem megfoghatják és ki is próbálhatják azokat – mondta Horsa István.

A foglalkozáson a gyerekek megismerkedhettek a pásztorfurulyával, a kecskedudával, a gyimesi csángó hangszerrel, az ütőgardonnal, a hegedűvel, valamint a nagybőgővel is. – Ez egy egyedülálló program az országban, hiszen sok helyen csupán bemutatják ezeket a zenei eszközöket, azonban az én foglalkozásaimon be is kapcsolódhatnak a gyerekek a zenélésbe. Népszerű a kezdeményezés, hiszen az előadást meghívták márciusban az Országos Táncház Találkozóra is.

Az előadás-sorozatot az önkormányzat kiemelten támogatja. Dr. Molnár Attila polgármester elkötelezettje a népzene tanításának, ennek köszönhetően valósul meg a komáromi óvodákban a program, azonban meghívásos alapon több helyen is járt már az Ördöngös Népzenetanoda vezetője.

Horsa István elmondása szerint nagyon fogékonyak a gyerekek és azt látja, hogy a magyar népzene az beléjük van kódolva és egy jó élménynek köszönhetően elindulhat iránta az érdeklődés. A komáromi Ördöngös Népzenetanodában kortól és zenei előképzettségtől függetlenül tanulhat bárki magyar népzenét, azzal az ősi módszerrel, ahogyan ez a kultúra századokon keresztül átöröklődött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!