Kiemelkedő év

2023.08.11. 07:00

Jól hajrázott vármegyénk tavaly a beruházásokban: előkelő helyen szereplünk a listán

Beruházások szempontjából kiemelkedő év volt a tavalyi Komárom-Esztergomban: a vármegyék közül magasan szűkebb hazánkban volt a legtöbb az egy lakosra jutó beruházások összege (Budapest után), emellett a vármegyék esetében egyedül Komárom-Esztergom haladta meg ez az érték az országos átlagot – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal összesítéséből.

Várvizi Tamás

Beruházások tekintetében igen előkelő helyen áll vármegyénk

A Központi Statisztikai Hivatal elkészítette a vármegyei összehasonlítást a 2022-es beruházási adatokról, ez alapján pedig kiolvasható, hogy a vármegyék rangsorában Komárom-Esztergom végzett az élen, mindössze a főváros előzi meg. Az országos átlag 1,2 millió forint volt 2022-ben, szűkebb hazánkban ez csaknem a duplája, mintegy 2,2 millió forint volt (Budapest valamivel több, mint 3 millió forinttal végzett az élen). 

Érdekesség, hogy az említett 1,2 milliós átlagot a vármegyék közül egyedül Komárom-Esztergom haladta meg, a második helyen Pest vármegye végzett mintegy egymillió forinttal. A sereghajtók egyébként Békés, Zala és Nógrád vármegye, utóbbinál a 400 ezer forintot sem éri el az egy lakosra jutó beruházási összeg.

A Komárom-Esztergom vármegyei székhelyű gazdasági szervezetek új beruházásainak volumene 2021. I. negyedévétől a III. negyedévéig változó intenzitással csökkent, az év utolsó három hónapjában azonban jelentős mértékben bővült a feldolgozóipari fejlesztések hatására. Utóbbi eredményeképpen a szervezetek 2022. évi 670 milliárd forint teljesítményértéke összehasonlító áron 37 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A beruházások növekedése a fővárosi, vármegyei rangsor élén található. A fejlesztések 82 százalékát a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások kezdeményezték, arányuk itt volt a legmagasabb az országban.

A fejlesztési források mintegy nyolctizedét felhasználó feldolgozóiparban összehasonlító áron 52 százalékkal bővült a teljesítményérték. A feldolgozóiparon belül a villamos berendezés gyártása területén történtek a legnagyobb értékű tárgyieszköz-befektetések. A beruházások majdnem ugyanakkora hányadát (3,3‒3,1 százalékát) megvalósító mezőgazdaságban, valamint a szállítás és raktározásban ellentétesen változott a teljesítések volumene, az agráriumban 19 százalékkal csökkent, az utóbbiban tizedével nőtt. A többi ágban egyenként a megyei fejlesztések legfeljebb 2,9 százaléka kezdődött el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!